Hlavní obsah

Dúbravkův paradox. Trofej získá, když vyhraje soupeř. Chytat ale nemůže, čas pro Kariuse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fandit svému týmu, nebo soupeři? Možná i taková otázka problikla před nedělním finále anglického Ligového poháru hlavou slovenskému brankáři ve službách Newcastlu Martinu Dúbravkovi. Chytat nebude. V soutěži už totiž oblékl dres jiného týmu. Konkrétně Manchesteru United, se kterým se Newcastle o trofej utká. Možnost zapsat se mezi vítěze tak má Dúbravka jen jednu.

Foto: Sport.cz

Martin Dúbravka byl po svém příchodu klíčovou postavou Newcastlu.

Článek

„Je zvláštní i šílené, jaký je to příběh. Tohle nevymyslíte," usmívá se Dúbravka. Nedělní klání na ikonickém londýnském stadionu ve Wembley bude sledovat jen z tribuny.

Slovenský gólman dorazil do Newcastlu v lednu 2018 z pražské Sparty. Nejprve na hostování, které se později změnilo v přestup. V září odešel byl zapůjčen do United, kde za půl roku odchytal dva zápasy – vítězné proti Aston Ville a Burnley právě v Ligovém poháru.

Začátkem ledna si 34letého brankáře stáhl zpět Newcastle, ale s jasnou informací, že do Carabao Cupu ho v této sezoně už nenasadí. Dúbravka tak může mít při finále možná rozporuplné pocity. Na jedné straně jistě přeje trofej svému zaměstnavateli, na druhou stranu pokud si chce do životopisu zapsat velký titul, musí přát Rudým ďáblům.

Absence Dúbravky dělá vrásky na čele trenérovi Eddie Howeovi. K dispozici totiž není ani jednička Nick Pope, jenž v rámci Premier League v duelu s Liverpoolem dostal červenou za hru rukou mimo pokutové území a nemůže startovat v dalším soutěžním klání.

Kdo tedy do brány? Trojka Karl Darlow je čerstvě na hostování v Hull City. Musíme jít tedy dál a narazíme na fotbalovým fanouškům velmi známé jméno Loris Karius. Buď on, nebo méně zkušený Mark Gillespie.

Pravděpodobně padne volba na 29letého Němce Kariuse, který chytal poslední soutěžní zápas v únoru 2021. Tehdy už byl ve fázi, kdy jeho kariéra pomalu uvadala. Všichni si jistě vzpomenou na chyby, kterými v barvách Liverpoolu ve finále Ligy mistrů v roce 2018 pomohl k titulu Realu Madrid. Člověk pak může předvádět výkony, jaké chce, podobný škraloup spojený z jeho jménem však nikdy nezmizí.

Foto: Facebook: Loris Karius

Gólman Loris Karius.

Restart v tureckém Besiktasi vypadal nadějně, ale Karius opět začat vyrábět jednu minulu za druhou a přišel přesun do Unionu Berlín. Tam měl být jedničkou, doplatil však na dobrou formu parťáka Andrease Lutheho. A tak se začalo vyčkávání na konec smlouvy v Liverpoolu a možná i konec kariéry.

Jenže se před sezonou ozval Newcastle a Karius přijal roli čtyřky. Teď ho nejspíše čeká hvězdný comeback. „Byla by to pro něj úžasná šance přepsat příběh své kariéry. Ve fotbale se občas něco takového stane a buď z toho byl opravdu pozitivní výsledek, nebo ne," hlásí trenér Howe.

„V tom je krása fotbalu. Nikdy nevíte, co se stane. Právě díky této nepředvídatelnosti je tak úžasné ho sledovat. S Kariusem jsem mluvil hned v sobotu večer, když byl Nick vyloučen. Cítil jsem potřebu se s ním spojit a promluvit si. Byl skvělý, velmi uvolněný. Přesně takový je vždy," líčí kouč a směle dodává, že ať nastoupí kdokoliv, bude mít ve svého gólmana plnou důvěru. „Loris i Mark odchytali mimosoutěžní a tréninková utkání, jsou připraveni," zdůrazňuje manažer.

Bitva na Wembley začíná v neděli v 17:30. Newcastle má motivaci jasnou. Pokud nepočítáme již zaniknutý Pohár Intertoto a Veletržní pohár, poslední velkou trofejí je pro Straky ta z FA Cupu v sezoně 1954/1955. Naopak United mohou získat první titul pod trenérem Erikem ten Hagem, což můžeme po děsivém startu sezony označit za malý zázrak.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články