Hlavní obsah

Dvoumiliardová posila Chelsea obviněna z rasismu. Ukrajinský reprezentant se teď omlouvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině ledna se stal posilou londýnské Chelsea. Dvaadvacetiletý útočník Mychajlo Mudryk s klubem podepsal smlouvu na osm a půl roku do konce sezony 2030/31 v přepočtu za více jak dvě miliardy korun. Nyní však ukrajinský reprezentant čelí skandálu. Byl totiž obviněn z rasismu.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Mychajlo Mudryk se stal posilou londýnské Chelsea.

Článek

Blues jsou z dvaadvacetiletého talentovaného útočníka z Šachtaru Doněck nadšení. Mladá hvězdička ale už krátce po svém příchodu musí čelit prvním nepříjemnostem. Mudryk si u fanoušků zavařil videem z minulého léta, na kterém se svým kamarádem zpívá rapovou píseň umělce Lil Babyho s názvem Freestyle.

V ní se několikrát vyskytne slovo na "N" (N-word) v angličtině hanlivě označující příslušníky tmavé pleti. A jelikož Mudryk píseň reprodukoval, vyřčení slova se nevyhnul a skandál byl na světě. Okamžitě to začali řešit fanoušci i antidiskriminační organizace Kick It Out, která hráče obvinila z rasismu.

„Kick It Out odsuzuje používání všech rasových urážek, včetně 'slova na N' bez ohledu na kontext. N-word je velmi urážlivé a používání tohoto výrazu vysoce postavenými osobnostmi fotbalu může lidi od hry jen odradit," stojí v prohlášení organizace.

Ukrajinský reprezentant video ze svého Tik Tok účtu smazal a omluvil se za něj. Jeho zástupce omluvu tlumočil deníku The Sun. „Záměrem bylo pouze recitovat text písně, Mychajlo lituje svého rozhodnutí a z celého srdce uznává, že to nebylo vhodné," uvedl. Lidé z Kick It Out omluvu přijali.

Reklama

Související témata: