Hlavní obsah

I přes prohru hrdinou. Bývalý gólman Sparty čelil neuvěřitelné ofenzivní smršti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tak velkém zápřahu možná ještě Martin Dúbravka nikdy nebyl. Slovenský gólman Newcastlu, jenž v minulosti oblékal dres Sparty či Liberce, se v pondělním utkání na Anfield Road pořádně zapotil. Nebýt jeho, odvezli by si hosté vyšší prohru než 2:4. Liverpool totiž zaznamenal až neuvěřitelné ofenzivní statistiky.

Foto: Profimedia.cz

Vítěznou branku v duelu s Newcastlem vstřelil útočník Liverpoolu Cody Gakpo.

Článek

Parta trenéra Jürgena Kloppa vyslala celkem 34 střel, z toho 15 přímo na bránu. Nejzajímavější je ale údaj očekávaných gólů (xG). Liverpool se proti Newcastlu dostal na hodnotu 7,27, což je nejvíce od sezony 2010/2011, kdy se tato statistika v Premier League sleduje.

„Od nás senzační zápas. Jen Martin Dúbravka nebo my sami jsme se postarali o to, že skóre nebylo zas tolik jednoznačné,“ ocenil Klopp své svěřence a zároveň 34letého slovenského gólmana soupeře.

Dúbravka mimo jiné chytil v prvním poločase penaltu Mohamedu Salahovi a zneškodnil další tři nebo čtyři vyložené šance The Reds. Nebýt jeho, odvezl by si Newcastle z trávníku aktuálně vedoucího týmu soutěže pořádný debakl.

„Chycená penalta byla důležitá pro mě i tým, udržela nás ve hře. Ale nebyl to od nás nakonec dobrý zápas. Mají rychlé hráče, kteří dokáží perfektně zakončit. Vytvořili si mnoho šancí a dali ve druhé půli dva rychle góly, což bylo zlomové, i když jsme ještě dokázali snížit na 2:3. Můžeme si z toho vzít něco pozitivního, ale celkově jsme zklamaní,“ hodnotil Dúbravka, jenž do Newcastlu přišel nejprve v lednu 2018 na hostování z pražské Sparty, v létě pak přestoupil definitivně.

Newcastle se v minulé sezoně pyšnil společně s Manchesterem City nejlepší defenzívou v lize, za 38 kol obdržel pouze 38 branek a ze čtvrté pozice se kvalifikoval do Ligy mistrů. V aktuálním ročníku se ale Strakám, i vinou rozsáhlé marodky, tolik nedaří. Po 20 odehraných zápasech mají na kontě už 29 inkasovaných gólů a jsou deváté.

Naopak Liverpool stále více začíná myslet na boj o titul, formu ukázal i v pondělí. „Neuvěřitelný zápas, neuvěřitelná atmosféra. Naše protiútoky? To je materiál pro fotbalové školy. Na to se prostě musíte dívat,“ usmíval se Klopp.

Kaňkou je jen poslední gól na 4:2, který vstřelil z penalty Salah. Podle expertů tomu předcházel kontroverzní pád útočníka Dioga Joty. Zatímco Dúbravka verdikt sudích přijal, legendy Alan Shearer nebo John Terry jen nevěřícně kroutí hlavou.

Reklama