Hlavní obsah

Legendu Liverpoolu nařkli z rasismu. Pozice kouče Anglie budí vášně, kdo by mohl nahradit Southgatea?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě ani není jasné, zda Gareth Southgate nakonec skončí na lavičce anglické fotbalové reprezentace, na Ostrovech už ale řeší jeho nástupce. Debata mezi novináři, experty a bývalými reprezentanty je pořádně napjatá. Řeší se hlavně, jestli může Albion vést kouč ze zahraničí.

Foto: Reuters

Trenér Anglie Gareth Southgate po vyřazení z MS v Kataru po čtvrtfinálové prohře s Francií 1:2.

Článek
Fotogalerie

„Po konci každého turnaje potřebujete čas na správné rozhodnutí. Emočně si procházíte různorodými pocity. Podobné turnaje berou ohromné množství energie. Chci se správně rozhodnout, ať už to bude jakkoli, pro tým. V minulosti se mé pocity po bezprostředním konci na turnajích měnily," řekl Southgate po prohře ve čtvrtfinále MS v Kataru s Francií.

Právě tento výrok rozpoutal v Anglii vášnivou debatu, protože 52letý kouč má jinak podporu fotbalové asociace a smlouvu až do konce roku 2024.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Anglie - FrancieVideo: Česká televize

Národní tým vedl na třech velkých akcích, jenže bez zisku trofeje. Na světovém šampionátu 2018 v Rusku skončil Albion čtvrtý, loni na mistrovství Evropy prohrál ve finále na penalty s Itálií a o letošním mundialu už byla řeč.

„Nemůžu uvěřit, že Southgate ještě neodstoupil. To jsou tři mistrovství, které jsme mohli či měli vyhrát. Přestaňte odměňovat selhání. Musí jít. Je čas najmout někoho, kdo může vyhrávat," napsal v úterý na Twitteru někdejší hráč Manchesteru City či Newcastlu Joey Barton.

Názory se ale různí. Kritici požadují Southgateův konec, opačný pól fotbalového spektra by dal trenérovi ještě důvěru, protože anglický tým je plný mladých talentovaných hráčů, se kterými má současný kouč údajně velmi dobré vztahy.

Britská média tak začala ihned spekulovat, kdo by mohl prestižní post zaujmout. Ve hře jsou velká domácí jména jako současný kouč Evertonu Frank Lampard nebo Steven Gerrard, naposledy kouč Aston Villy, kterého si čeští fanoušci pamatují mimo jiné z působení v Glasgow Rangers a vyhroceného dvojutkání vyřazovací části Evropské ligy s pražskou Slavií.

Spekuluje se také o tahu ze zahraničí. Adeptem má být muž původem ze Severního Irska momentálně stojící na lavičce Leicesteru Brendan Rodgers nebo dva aktuálně nezaměstnaní trenéři – Němec Thomas Tuchel a Argentinec Mauricio Pochettino. Oba mají zkušenosti s vedením předním anglických klubů. Tuchel vyhrál s Chelsea Ligu mistrů, Pochettino působil více než pět let v Tottenhamu.

„Angažování zahraničního kouče není nic jiného než platit za naturalizaci hráče odjinud. Zamlžuje to, co je na mezinárodním fotbale nejcennější – země, se kterou identifikujete jako svou vlastní, je vaše v dobrém i ve zlém," píše ve svém komentáři hlavní fotbalový redaktor webu The Telegraph Sam Wallace.

Zmiňuje, že mistrovství světa ještě nikdy nevyhrála země s koučem z jiné země. „Mezinárodní pole není totéž co závody v Premier League o jmenování nejlepších a nejlépe placených trenérů na světě. FA by se neměla nechat zlákat vírou, že úspěchem mohou být pouze Pochettino nebo Tuchel," dodává Wallace.

Protiargumentem může být, že ženské anglické reprezentaci šéfuje Sarina Wiegmanová z Nizozemska, která s týmem dokázala minulý rok ovládnout domácí EURO.

Jenže Wallace tvrdí, že srovnávat fotbal mužů a žen je přinejmenším problematické. „Platí, že trenéři, kteří nejsou domácími trenéry, jsou symbolem bohatství, nikoli zdraví národního fotbalu. Euro 2022 bylo pro hráčky Anglie rozhodně triumfem. Z trenérského hlediska to bylo ale vítězství Nizozemců," stojí si za svým novinář.

Stejný názor má i bývalý reprezentační obránce a legenda Liverpoolu Jamie Carragher. „Manažer Albionu by měl být vždy Angličan," napsal rázně na Twitteru a jedním dechem dodal, že patří do skupiny, které Southgateovi nadále věří.

S tím však razantně nesouhlasil slavný komentátor Richard Keys. „Co je to za nesmysl? To hraničí s rasismem. Anglie by se neměla skrývat za uzavřenými hranicemi a myslí," odvětil Carragherovi muž, jenž prošel mimo jiné redakce BBC, Sky Sports nebo Al Jazeera. „Jsi smutný a zoufalý," reagoval ihned Carragher.

Zdá se více než pravděpodobné, že budoucnost kouče Anglie drží ve svých rukou sám Southgate. Pokud se rozhodne skončit, bude hledání jeho nástupce velmi emotivní.

Roli samozřejmě hrají i peníze. Southgate vydělává kolem šest milionů liber ročně, což je o dva miliony méně, než má Rodgers v Leicesteru. Pochettino dostal ve svém posledním působišti v Paris Saint-Germain kolem 10 milionů liber a podobná částka mu byla nabídnuta na místo v Aston Ville, což ale nakonec odmítl.

A Tuchel vydělával v Chelsea kolem 8 milionů liber a není veřejně známo, zda by dokázal vést Anglii za finančně méně výhodných podmínek. Každopádně tah se zahraničním koučem byl nebyl Anglii cizí. Na počátku milénia vedl Albion Švéd Sven-Göran Eriksson, své si odkroutil rovněž Ital Fabio Capello.

Reklama