Hlavní obsah

Máš nadváhu. Guardiola kritizoval svěřence a naštval jeho matku, teď výroků lituje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vysvětlit překvapivou absenci jednoho z hráčů v nominaci k utkání? Tuhle potíž řešil trenér fotbalistů Manchesteru City Pep Guardiola, když v prosinci 2022 čelil dotazu, proč při pohárovém utkání proti Liverpoolu (3:2) nechal záložníka Kalvina Phillipse vysedávat na tribuně. „Má nadváhu,“ pravil tehdy španělský kouč. Nyní se Phillipsovi s více než ročním odstupem omluvil.

Foto: Carl Recine, Reuters

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola

Článek

Anglický středopolař před rokem a čtvrt přiletěl z mistrovství světa v Kataru, kde coby náhradník naskočil do dvou utkání. „Na váhu,“ rozkázal trenér Guardiola, načež zjistil, že Phillips je o kilo a půl těžší, než by měl. Proto jej vynechal z nominace k duelu s Liverpoolem.

„Není zraněný, jen má nadváhu. Nechápu, jak je to možné. Není ve stavu, aby se s námi mohl plnohodnotně zapojit do tréninku či zápasu,“ nechápal kouč City.

Phillips později přiznal, že výroky byly velkou ranou pro jeho sebevědomí. „Měl pravdu, ale mohl to podat jinak. Jeho prohlášení mě hodně ovlivnilo. Naštvalo dokonce i moji matku,“ vzpomínal nyní osmadvacetiletý záložník.

Teď Guardiola přizal, že svých slov lituje. „Omlouvám se, už jsem se omluvil i Kalvinovi. Moc mě to mrzí. Byla to jediná taková chyba, kterou jsem za osm let v Anglii udělal. Ale než jsem to tehdy řekl, probral jsem to i s ním. Nikdy neříkám nic do médií, aniž bych to předtím neřešil s týmem, v tomto případě s hráčem,“ uvedl Guardiola na tiskové konferenci před úterní ligovou dohrávkou s Brentfordem.

Phillips, který přišel do City v létě 2022 za 45 milionů liber (v tu dobu asi 1,34 miliardy korun) z Leeds United, se ale v nabitém kádru ani poté neprosadil. Za osmnáct měsíců v Citizens se do základní sestavy dostal jen ve dvou zápasech Premier League. V zimě zamířil na hostování do West Hamu, kde nastupuje po boku dvou českých reprezentantů, Vladimíra Coufala a Tomáše Součka.

Ani tam se mu ale zatím nedaří. V debutu se podepsal pod inkasovanou branku při remíze 1:1 s Bournemouthem. V posledním utkání proti Nottinhgamu, které Kladiváři prohráli 0:2, se dokonce nechal vyloučit.

Reklama