Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: West Ham je v těžké situaci. Čekám, že Souček bude příště zase hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester United vyhrál v anglické fotbalové Premier League počtvrté za sebou. Naopak West Ham s českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem soupeře v novém kalendářním roce ještě neporazil a porážkou 0:2 v Nottinghamu svou bídnou sérii protáhl na osm utkání. Oběma kluby se v pravidelném komentáři pro Sport.cz zabývá bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil, který strávil sedm let kariéry v Anglii. Nyní tam i žije.

Foto: S využitím Reuters
Článek

„Manchester United pokračuje ve vítězné sérii, porazil Luton. Forma i sebevědomí mužstva trenéra Erika ten Haga jde nahoru, má dobrou šňůru. Klíčové však bude, jak zvládne zápasy proti těžším soupeřům z vrchu tabulky. Luton patří do kategorie týmů, které by měli United porážet. Navíc neodehráli zápas bez chyb, inkasovanou brankou si ho zkomplikovali, Casemiro mohl vidět druhou žlutou kartu a být vyloučen. (Sestřih zápasu zde.)

Daří se útočníkovi Rasmusi Höjlundovi, který dal v posledních šesti zápasech sedm gólů. Pro celé mužstvo je dobře, že má střelce, jenž se nyní pořád trefuje. Když ze začátku v Premier League góly nedával, určitě to pro něj nebylo jednoduché. Sám si zřejmě myslel, že bude dávat branky dřív. Měl to i v hlavě.

Ale momentálně Höjlund ukazuje, proč ho United koupili. Je rychlý, má skvělou koncovku, dobrý výběr místa, což potvrdil při druhé brance. Skvěle reagoval na Garnachovu ránu. Stál v dobré pozici, dobře nastavil prsa a usměrnil míč do protipohybu brankáře. Nebyla to snadná situace. Určitě si teď víc věří a svou produktivitu bude chtít nadále potvrzovat.

Platí ale pro něj to samé, co pro celý Manchester. Svou kvalitu musí ukázat v zápasech proti silnějším soupeřům. Předpokládám, že United budou chtít do konce sezony zabojovat o postup do Ligy mistrů. Nejsou v evropských pohárech, titul je sci-fi. Liga mistrů je teď podle mě jasný cíl a priorita. Ztráta pěti bodů není nějak obrovská, do konce chybí třináct kol.

Zaznamenal jsem i názory, že klubu pomohl příchod nového spolumajitele Jima Ratcliffa. Může to mít pozitivní vliv, pomůže klub finančně stabilizovat, fanoušci jsou optimističtější, ale zase bych to nepřeceňoval. Vždycky se pak rozhoduje na hřišti, tým zůstává stejný a musí si vše uhrát sám.

Prohlubuje se krize West Hamu, který prohrál na Nottinghamu. Je vidět, že Kladiváři teď moc neoplývají sebevědomím. Při první brance chybovali stopeři, Nottingham mohl kopat i penaltu, podle mě se dala po zákroku na Neka Williamse pískat. Vyloučení Kalvina Phillipse bylo sice přísné, ale Nottingham byl určitě výrazně lepší.

U Phillipse se zastavím. V předchozích zápasech způsobil svými ztráty pár gólů, teď byl vyloučen. Ve West Hamu od něj určitě čekají víc, na druhou za Manchester City v předchozích měsících moc utkání neodehrál, potřebuje se dostat do zápasového tempa. Zatím je ale jeho angažování zklamáním. Uvidíme, v jakém rozpoložení se vrátí po trestu.

Záložník Tomáš Souček nebyl v základní sestavě West Hamu, ale šel do hry až v samém závěru utkání. Podle mě to vyplynulo ze situace, jaká je. Trenér David Moyes bude sestavou teď asi rotovat, vymýšlet co nejlepší formaci. Možná chtěl nasadit některé hráče, kteří mají čistější hlavu. Nemyslím si, že to bylo kvůli tomu, že by hrál Tomáš vyloženě špatně. West Ham nehraje dobře celkově, není to o jednom hráči.

Trenér se snažil situaci zlomit tím, že nasadil někoho jiného. Myslím, že příště bude Suk zase zpátky v sestavě, zvlášť když Phillips dostal červenou kartu. Věřme, že se čeští kluci dostanou do pohody. Blíží se reprezentační sraz a pak mistrovství Evropy. Určitě by nebylo dobré, kdyby Tomáš s Vláďou Coufalem, pokud ho trenér nominuje, přijeli na sraz bez vítězství za dlouhou dobu.

Ale pro West Ham je samozřejmě nepříjemné, jak se období bez výhry natahuje. V novém kalendářním roce ještě žádného soupeře neporazili. Zvyšuje se tlak na tým a na Moyese. Je potřeba se oklepat a začít sbírat body. Nejsou ohroženi sestupem, ale ta série už je dlouhá. Stále si nemyslím, že by byl Moyes odvoláván. Ale pokud to bude pokračovat další dva tři týdny, ke změně může dojít. Jsou v těžké situaci, moc si nevěří, cítí nespokojenost fanoušků. Teď hrají s Brentfordem, potřebují už zabrat.

Manchester City remizoval s Chelsea. Neříkám, že šlo úplně o reklamu na Premier League, ale utkání mělo náboj i kvalitu. Určitě mohlo padnout víc gólů na obou stranách, jen Erling Haaland ze City měl tři nebo čtyři šance. Neřekl bych, že je to nějak zásadní ztráta pro City. A velké překvapení to také úplně není. Chelsea má stále kvalitu, byť je hodně nevyzpytatelná. Boj o titul zůstává otevřený, bude dramatický, těším se na další průběh sezony.“

Reklama