Hlavní obsah

Mourinho přiznal, že byl v pokušení. Podpis pod smlouvou anglické reprezentace si už cvičil nanečisto

Londýn/Praha

Už držel pero nad smlouvou, na jejímž konci byla vytečkována řádka pro jeho podpis. A dokonce si ho ve vzduchu nanečisto zkoušel. Tak blízko byl portugalský trenérský stratég José Mourinho tomu, aby se v roce 2007 ujal anglické fotbalové reprezentace. „Manželka to nakonec byla, kdo zabránil tomu, abych se národního týmu Albionu ujal,“ přiznal Special One, který na portálu Yahoo působí jako jeden z vyslanců blížícího se mistrovství světa.

Foto: Facebook

Pravidelný kontakt s hráči by kouči Mourinhovi (vpravo) chyběl.

Článek

Byl bez práce. A dokonce už třetí měsíc. Ruský oligarcha Abramovič ho z Chelsea vyhodil a Mourinho musel akceptovat, že za patřičné odstupné nebude po dva roky trénovat žádný klub na ostrovech.

„Žádný tým jsem sice převzít nemohl, ale národní mužstvo Anglie ano. Nic tomu nebránilo," připomíná sedm let starou konstelaci, kdy se pod vedením McClarena neprobojovala anglická reprezentace na závěrečný turnaj mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku a asociační vedení hledalo nového kouče.

Mourinho byl volný. Už třetí měsíc... „Nejenže jsem dostal nabídku, ale volali moji hráči z Chelsea. Lampard, Terry, Joe Cole, ti všichni říkali: ‚Pojď, pojď, pojď.' A nejen oni. Tlumočili, že se na ně obrací i hráči z Manchesteru či Liverpoolu s žádostí: ‚Řekněte svému šéfovi, aby k reprezentaci šel.' "

Už byl nahlodaný. Nad smlouvou s vytečkovanou řádkou dokonce ve vzduchu nacvičoval podpis. Po sedmi letech to Mourinho přiznal a dodal, že měl spoustu pozitivních důvodů, aby se koučem národního týmu Anglie stal.

Rozhodnutí zvrátila manželka

„Nakonec mé rozhodnutí zvrátila manželka. Prohlásila, že tahle práce není pro mě. A měla pravdu. Nemohl jsem přece dva roky hrát proti San Marinu či Kazachstánu. Nemohl jsem dva roky jen čekat, až přijde velký turnaj. Co bych dělal během týdne? Chodil se dívat na klubové tréninky a žádal o svolení, abych také mohl s vybranými hráči trávit čas a individuálně s nimi třeba trénovat?" přibližoval Mourinho, co se mu také honilo hlavou. „Ne, to by nebylo nic pro mě. Musím s hráči neustále pracovat, aby se soustavně zlepšovali, podílet se na jejich vývoji, musíme cestovat a vůbec."

Manželka Matilde nakonec vyřkla jedinou větu, která Mourinha zlomila. „Nebudeš mít žádné zápasy a tudíž ani žádný fotbal. A vůbec bla, bla, bla," parodoval Special One svou ženu, které dává po letech za pravdu.

„Nebyla to práce pro mě ani před sedmi lety, není to práce ani teď. A nebude ani za dalších sedm let," tvrdí. „Možná až za patnáct, ale kdo ví."

Podpis nad smlouvou si vyzkoušel jen ve vzduchu, ale reprezentaci Albionu se neupsal. Tu převzal nakonec Ital Fabio Capello, zatímco Mourinho zamířil do Interu Milán, následně do Realu Madrid, aby se nakonec vrátil do Chelsea.

Reklama

Související témata: