Hlavní obsah

Na Kladiváře a samo sebou i na Součka čekají dvě velké výzvy - dnes Citizens, po zimní přestávce Liverpool

Budou to dvě těžká klání, která Kladivářům, a Tomáši Součkovi samozřejmě také, orámují zimní přestávku v Premier League. Dnes vpodvečer je čeká duel s Manchesterem City, který v tabulce figuruje na druhé příčce, za dva týdny pak vyrukují na Anfieldu proti suverénovi letošního ligového ročníku Liverpoolu. „Nemyslím, že by ve fotbale existovalo víc těžších zápasů, protože jen pár evropských klubů lze nazvat těžšími soupeři. Ale i proto jde o velkou výzvu,“ nemíní manažer West Hamu United David Moyes připustit, že by jeho tým byl poražen předem.

Foto: Paul Childs, Reuters

Tomáš Souček při své premiéře za West Ham United v anglické lize.

Článek

Možná i proto, že před cestou na Etihad Stadium v Manchesteru přivedl do svého realizačního týmu konečně dva nové muže. Trenérských rolí se totiž ujali sedmatřicetiletý Kevin Nolan a padesátiletý Paul Nevin.

„Trvalo to delší dobu, protože jsem si chtěl být jistý, že přivedu ty správné lidi, kteří nám skutečně pomohou," vysvětloval David Moyes, proč od prosincové inaugurace do manažerské funkce tolik otálel s výběrem trenérů.

„Teď jsem přesvědčen o jejich pozitivním přínosu. Oba mají bohaté zkušenosti, Kevin navíc čtyři roky za West Ham hrál a dělal i kapitána, takže klub dokonale zná. A za Paula zase mluví jeho trenérská dráha," připomněl, že Paul Nevin trénoval nejen Brighton, Fulham či Norwich, ale působil i jako jeden z asistentů Garetha Southgatea u anglické reprezentace.

„Všichni jsme se okamžitě pustili do práce, kterou musíme v příštích týdnech a měsících odvést," netajil Moyes, že jejich úkolem je záchrana.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček zve už nyní fanoušky West Hamu na příští domácí zápas proti Southamptonu, který se hraje 29. února.

Zda za ní Hammers vykročí už v neděli vpodvečer od 17.30 v duelu proti Manchesteru City je však otázkou. Citizens jsou v tabulce druzí se ztrátou 22 bodů na vedoucí Liverpool, takže i pro ně je utopií, že by manko dokázali smazat, před soupeři figurujícími v tabulce pod nimi se však musí mít na pozoru. Vždyť třetí Leicester je za nimi jen o dva body...

„Všichni trenéři přemýšlejí před takovýmito zápasy stejně. Kladou si otázku: S jakým soupeřem bych mohl takovéhoto soupeře porazit? A se kterými hráči bych nad ním mohl vyhrát? Proto i my půjdeme do zápasů s Manchesterem City a poté s Liverpoolem s tím, že nás nečeká snadný úkol, ale zkusíme všechno, abychom dosáhli dobrého výsledku," sliboval manažer Kladivářů.

O hráčích, kteří by k tomu měli pomoci, neřekl ale nic. Zmínil se jen o Felipe Andersonovi, který v posledních pěti utkáních nuceně absentoval a konečně začal s lehkým tréninkem. Je proto pravděpodobné, že by se šestadvacetiletý Brazilec mohl na hřišti objevit.

I u exslávistického kapitána Tomáše Součka se Moyes krátce zastavil. „Myslím, že v prvním střetnutí zahrál velice dobře. Budeme mu muset ale dát čas, aby si zvykl," pravil manažer Hammers mnohoznačně.

Po konfrontaci na Etihad Stadium čas bude, neboť Kladiváři se vyberou čtrnáctidenní zimní přestávku. K té přistoupila anglická asociace, aby přece jen dopřála hráčům možnost většího odpočinku a regenerace.

„Jde o významný moment anglického fotbalu. Prospěšný pro kluby i reprezentaci," prohlásil výkonný ředitel asociace Martin Glenn, když tento revoluční krok oznamoval.

Právě proto je 26. kolo Premier League rozloženo do dvou víkendů - během toho se hraje jen pět zápasů, takže deset týmů má volno, během následujícího bude na programu pět zbývající střetnutí a volno budou mít celky, které hrály tuto sobotu a neděli.

o je také důvod, proč West Ham nastoupí k druhému supertěžkému ligového duelu v Liverpoolu až 22. února.

I po vystoupení na Anfieldu bude moci Moyes nejspíš dál pronášet větu, kterou se zaklíná. „Nezáleží na tom, kde jsme v tabulce v polovině února, záležet bude na tom, kde budeme na konci soutěže."

Reklama

Související témata: