Hlavní obsah

Nechápu, že jsme to přežili. Guardiola vypěnil po postupu do finále FA Cupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sobotním postupu do finále FA Cupu se od něj čekaly spíš úsměvy, uvolněná nálada a spokojenost. Kouč Manchesteru City Pep Guardiola ale popadl mikrofon BBC a v přímém televizním přenosu to tam začal sázet: „Tohle není normální. Nepřijatelné. Vůbec nechápu, že jsme to přežili.“

Foto: Ian Walton, ČTK/AP

Kouč Manchesteru City Pep Guardiola po postupu do finále FA Cupu

Článek

Manchester City zvítězil nad Chelsea 1:0 po trefě Bernarda Silvy z 84. minuty. Guardiolovi ale radost z finále přehlušoval vztek, že jeho tým ve Wembley nastoupil jen po dvou dnech volna, v nichž vstřebával únavu a zklamání po čtvrtfinálovém vyřazení z Ligy Mistrů proti Realu Madrid.

„Máme za sebou těžkých 120 minut snahy a emocí proti Realu. Chápu, že pro tuhle zemi je FA Cup výjimečný, ale je nepřijatelné pro zdraví hráčů, že hrajeme dnes,“ láteřil Guardiola.

S nabitým kalendářem se pere nejeden kouč velkého týmu. Guardiola si na náročný a nepřívětivý program stěžuje poměrně často. Nyní upozorňoval na to, že by jeho mančaftu bohatě stačilo, kdyby ve Wembley nastoupil v neděli.

Nedělní druhé semifinále na nejslavnějším anglickém stadionu ale obstará Manchester United a Coventry. „Proč nehráli dnes United s Coventry, když v týdnu neměli žádný zápas?“ čertil se emotivní Guardiola.

Podobné věty zopakoval i na tiskové konferenci, kde se dozvěděl, že semifinálový program sestavovali televizní vysílatelé. Kouč City se jen ušklíbl.

„Jedinou sílu, kterou mám, je mluvit o těchhle věcech. Snažím se chránit své hráče, nežádám žádná velká privilegia. Řekněte mi, jak mám nachystat hráče na semifinále proti Chelsea, když to nejde?“

Britští reportéři se na stejné téma vyptávali i kouče Mikela Artety, jehož Arsenal po středečním konci v Lize mistrů hrál sobotní duel Premier League na hřišti Wolverhamptonu.

„I když hrajete v evropských soutěžích, měli byste mít srovnatelnější podmínky,“ přikývl Arteta po výhře 2:0. „Je rozdíl, jestli tým nastupuje do zápasu po třech, nebo sedmi dnech a nezáleží, zda mluvíme o FA Cupu, nebo Premier League. Tohle není správné.“

Nespokojenost a zloba špičkových trenérů se zdá víc než zbytečná, fotbalový kalendář dál a dál bobtná. UEFA v příští sezoně upravuje formát Ligy mistrů a Evropské ligy, kde se počet zápasů v základních fází zvýší z šesti na osm. FIFA zase na konci příští sezony uspořádá první ročník rozšířeného mistrovství světa klubů.

Vedení anglické asociace se i kvůli tomu rozhodlo, že od příští sezony v oblíbeném FA Cupu kompletně ruší tradiční opakování zápasu v případě remízy. Ale s tím nechoďte na Guardiolu, který se zlobí dál.

„Slyšel jsem, že příští sezonu je na programu ve stejný den 1. zápas Ligy mistrů i 1. kolo Carabao Cupu. A já se ptám: Kdy ty zápasy budeme hrát?“ diví se Guardiola.

Čas na pořádný oddech není. A nebude.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.