Hlavní obsah

Skandál, kazíte fotbal! Menší anglické kluby se bouří proti gigantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglický FA Cup rovná se opakované zápasy při remíze. Tohle pravidlo s mírnými úpravami platilo prakticky po celou historii nejstarší fotbalové soutěže světa. Teď je mu ale konec. Anglická fotbalová asociace letitý zvyk zrušila z důvodu nacpaných kalendářů klubů Premier League. Problém? S kluby z nižších lig, kterým se pravidlo z různých důvodů zamlouvalo, nikdo rozhodnutí nekonzultoval. „Naprostý skandál,“ čertí se například zástupci Tranmere Rovers ze čtvrté ligy.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Fotbalisté Manchesteru City se radují z gólu. Ilustrační foto

Článek

Organizátor soutěže přitom změnu prezentoval naprosto opačně. „Úpravy regulí posílí formát FA Cupu a zvýší podporu fotbalu na nižší úrovni,“ uvedla Anglická fotbalová asociace s tím, že týmům z nižších soutěží slibuje finanční podporu. Prezentované změny úplně ruší opakování zápasů od prvního kola soutěže. Tradiční regule budou platit pouze v předkolech, která hrají kluby z pátých a nižších lig.

Jenže scénáře, v nichž outsider proti týmu z elitní soutěže vybojoval remízu a dopřál si tak ještě jeden zápas, se menším klubům zamlouvaly.

Historie opakování remízových zápasů FA Cupu
Do sezony 1990/91 se opakoval každý remízový zápas hlavní fáze až do rozhodnutí, v případě více remíz klidně několikrát. V předkolech se tak dělo až do ročníku 1996/97. Od té doby se při druhé remíze prodlužuje, případně rozhodují penalty. V roce 2000 byly zrušeny opakovačky pro semifinálové duely, v sezoně 2016/17 pro čtvrtfinále. Od sezony 2019/20 se neopakují ani zápasy pátého kola (osmifinále).

Zaprvé díky ekonomické stránce věci. Oba účastníci totiž získali stejný podíl peněz z prodaných vstupenek. Ať už se hrálo kdekoliv. Když se tedy trpaslíkovi podařilo s jedním z prvoligových mužstev uhrát remízu, mohl si podle odhadů zahraničních médií vydělat až milion liber (téměř třicet milionů korun) navíc. To je pro valnou většinu z nich částka, kterou pocítí.

„Není to ale jen o financích. Fanoušci menších klubů přijdou o zážitky, nadšení z fotbalu. Je to typická ukázka nastupující nadvlády chamtivosti a celou hru to zničí,“ zlobí se v Tranmere.

Sedmnáctý celek čtvrté anglické ligy v tom není sám. Řada klubů podobné úrovně naštvání sdílí.

„Považujeme za naprostou ostudu, že něco takového bylo schváleno bez jakékoliv konzultace mimo Premier League. Sny většiny by neměly být překaženy tím, co si přeje pár mocných,“ stojí v prohlášení Grimsby Town, které hraje stejnou soutěž.

„Nechápu, co si o sobě myslí. Velcí hráči už na nás úplně kašlou a schválí takové změny bez našeho vědomí,“ kroutil hlavou předseda třetiligového Peterborough United Darragh MacAnthony.

A výmluva na nabitý kalendář klubů Premier League? Ta v očích široké veřejnosti neobstojí.

Vždyť slavný Manchester United odehraje v aktuální sezoně 52 utkání, i pokud se dostane do finále FA Cupu. Zmíněné Grimsby se v identickém časovém horizontu dostane na 53. A to disponuje o dost hubenějším rozpočtem a užším kádrem. Dobře, někteří plejeři v kádru United kopou i za národní týmy. Ale tak obrovská organizace si přeci v občasném pohárovém utkání navíc může pomoci juniory.

Aby toho nebylo málo, Tottenham s Newcastlem odehrají tři dny po konci sezony přátelské utkání. Dva zástupci elity, která za zrušení opakovaček z důvodu náročného programu lobbovala, se utkají až v daleké Austrálii…

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.