Hlavní obsah

Nepodpořili Izrael a mění pravidla. Wembley už nebude svítit jako v minulosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se řekne fotbal v Londýně, snad každému se vybaví ikonické Wembley. Dominantou jednoho z největších stadionů v Evropě je světoznámý oblouk, jenž však nově dozná patřičných změn. Respektive jeho zbarvení, které lidé uvidí už jen při sportovních utkáních nebo koncertech, nikoli po katastrofách či tragédiích. Důvodem je kritika kvůli neosvětlení po útoku Hamásu na Izrael začátkem října.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Během přátelského utkání fotbalistů Anglie a Austrálie zůstal oblouk nad stadionem Wembley nerozsvícen

Článek

Toto rozhodnutí učinila nově anglická Fotbalová asociace (FA). Jde o reakci na přátelské utkání Anglie s Austrálií z 13. října. O šest dní dříve ozbrojenci Hamásu vpadli na území jižního Izraele, povraždili zhruba 1 400 převážně civilistů a další více než dvě stovky lidí unesli do Pásma Gazy. Izrael odpověděl bombardováním Pásma Gazy a pozemní operací na území ovládaném Palestinci, kde podle palestinských úřadů dosud zemřelo přes 11 500 lidí. Údaje o mrtvých však nelze během konfliktu nezávisle ověřit.

V Anglii se spustila kritika, FA se dostala pod tlak, aby oblouk nasvítila v barvách izraelské vlajky. Místo toho se asociace rozhodla pro minutu ticha k uctění památky těch, kteří při útocích zemřeli, a palestinských obětí následné izraelské ofenzivy. Vládní poradce pro antisemitismus John Mann tehdy prohlásil, že rozhodnutí ukazuje, že „se Židy se nepočítá“. „Tím, že fotbal prohlásil, že se chce vyhnout politice, skončil jako politika,“ řekl.

Podle webu The Guardian je známo, že vysocí představitelé FA se obávali, že by se mohli v této otázce postavit na jednu ze stran, a trvali na tom, že jednali na základě rad oslovených odborníků. Později však prostřednictvím výkonného ředitele Marka Bullinghama uznali, že vše židovské komunitě ublížilo, a rozhodnutí označili za jedno z nejtěžších, které kdy museli učinit.

Například po ruské invazi na Ukrajinu byl oblouk nasvícen modrou a žlutou barvou ukrajinské vlajky a po teroristickém útoku v Bataclanu v roce 2015 se na něm objevila francouzská trikolóra. Oblouk byl také nasvícen na podporu Mezinárodního dne žen a v loňském roce byl vyveden v duhových barvách vlajky komunity LGBT+ po rozhodnutí FIFA zakázat anglickým hráčům nosit na mistrovství světa duhové pásky. V reakci na nenasvícení oblouku například rabín Alexander Goldberg odstoupil ze skupiny FA pro víru ve fotbal (Faith in Football).

Nové nařízení je tedy jasné. Wembley je především sport a zábava, nikoliv politika či památeční místo. „Poslední kontroverze nás přiměla zamyslet se, zda a kdy bychom měli oblouk rozsvítit,“ uvedl Bullingham. Podle BBC ale FA trvá na tom, že neustoupí od podpory řady kampaní a kauz, a není vyloučeno, že oblouk bude rozsvícen jako projev solidarity.

A co se týče vývoje války v Izraeli, v Pásmu Gazy vstoupí v platnost v pátek v 07:00 (06:00 SEČ) klid zbraní mezi Izraelem a Hamásem a první rukojmí budou propuštěni téhož dne odpoledne. Katarské Dauhá pomohlo zprostředkovat dohodu o osvobození části rukojmích unesených Hamásem výměnou za klid zbraní a propuštění skupiny Palestinců z izraelských věznic. Izraelská vláda dohodu schválila v noci na středu a očekávalo se, že příměří začne platit již ve čtvrtek dopoledne, ale nestalo se.

Spolu s klidem zbraní, který má trvat čtyři dny, začne do Pásma Gazy proudit humanitární pomoc, ačkoliv má jít jen o zlomek toho, co válkou zničená oblast podle svých zástupců potřebuje. Součástí dohody, kterou kromě Kataru pomáhaly vyjednat Egypt a Spojené státy, je postupná výměna asi 50 rukojmích držených zejména Hamásem, především dětí a žen, za 150 Palestinců zadržovaných v izraelských věznicích.

Reklama

Související témata: