Hlavní obsah

Od senzace, přes tragédii až k propadu mimo elitu. Leicester čekají změny, co s kádrem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno pohádkové období končí, Leicester po devíti sezonách opět opouští Premier League. „Těžko se to přijímá. Věděli jsme, že musíme vyhrát a pak doufat. Nepodařilo se," smutní kapitán Jonny Evans po nedělním triumfu 2:1 nad West Hamem. Jenže ani to při tříbodovém zisku Evertonu na záchranu nestačilo. Kapitola, během níž se Leicester radoval ze senzačního titulu, zisku FA Cupu, ale také vstřebával smrt majitele, je dopsána. Před klubem je nový začátek.

Foto: Reuters

Fotbalisté Leicesteru smutní, po devíti letech totiž sestupují z Premier League.

Článek

„Během magických devíti let jsme ohromili svět, v roce 2016 získali anglický titul, v roce 2021 také FA Cup a Community Shield. Dostali jsme se do vyřazovacích fází soutěží UEFA včetně čtvrtfinále Ligy mistrů. Poslední sezona byla na hony vzdálená předchozím ročníkům, končíme na 18. místě se ziskem 34 bodů," stojí v článku na klubovém webu.

Právě zmíněný titul v roce 2016 je asi to první, co se fotbalovému fanouškovi vybaví, když se řekne Leicester. Cesta za trofejí v předsezonním kurzu 5000:1 zůstává jedním z nejpoutavějších příběhů historie populárního sportu. Teď ale na King Power Stadium převládá smutek.

„Těžko se na to dá něco říct. Každý chce na něco svalovat vinu, ale prostě jsme nebyli dost dobří. Když na Premier League nestačíte, jste ihned potrestáni. Po špatném startu jsme se dostali do těžké pozice a pak je strašně těžkou situaci zvrátit," dodává Evans. „Leicester je ale skvělý klub. Nepochybuji o tom, že se odrazí ode dna," dodává.

Ano, poslední měsíce opravdu nebyly dobré. Leicester prohrál 22 ze 38 duelů, po posledním Southamptonu nejvíce ze všech týmů. Nepomohl ani impuls v podobě nového trenéra. Dean Smith nahradil na lavičce Brendana Rodgerse začátkem dubna.

„Z mé strany jsem selhal, velké zklamání. Ale proč je Leicester v takové situaci? Na to se mě jako dočasného manažera na posledních osm zápasů neptejte. V dlouhodobé soutěži skončíte vždy tam, kde si za celou dobu zasloužíte," říká Smith s tím, že zadaný úkol nesplnil a o své budoucnosti zatím neuvažoval.

Právě budoucnost bude muset po necelých pěti letech řešit také samotný klub. V říjnu 2018 za to mohla nečekaná tragédie. Stejně jako po každém domácím utkání odlétal majitel Vičaj Srivadtanaprapcha vlastní helikoptérou přímo z hrací plochy. Jenže vrtulník se krátce po startu zřítil na prázdné parkoviště. Nikdo z posádky včetně thajského vlastníka nepřežil.

Teď nastávají změny po sportovní stránce. Dá se očekávat, že Leicester po pádu do druhé ligy neudrží řadu svých opor. V hledáčku velkoklubů jsou dlouhodobě minimálně záložníci James Maddison, Youri Tielemans a Harvey Barnes, obránci Caglar Söyüncü či Wout Faes nebo útočník Kelechi Iheanacho. Celkem sedmi hráčům končí po aktuální sezoně smlouva.

Mezi nimi je i 35letý kapitán Evans. „Nikdy nevíte, jakým způsobem se na věc bude dívat klub. Budeme se muset vypořádat s nejistotou. Hádám, že dojde k mnoha změnám. O své budoucnosti ale zatím nic netuším," konstatuje. Těžko tak momentálně odhadnout, jakým směrem budou Lišky dál směřovat. A jakou roli dostane symbol úspěšné éry Jamie Vardy. Šestatřicetiletý útočník má smlouvu ještě na rok.

Sečteno a podtrženo, Leicester je od založení novodobě Premier League v sezoně 1992/1993 teprve druhým týmem, který získal titul a později sestoupil. Tím první byl Blackburn (titul 1994/1995), jenž se od posledního pádu v roce 2012 mezi elitu ještě nevrátil.

Reklama