Hlavní obsah

Premier League kosí zranění. Na vině je zřejmě i MS v Kataru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Dám se přirovnat k autu, které muselo do servisu na jednu velkou údržbu,“ pravil nedávno aktuálně zraněný záložník Manchesteru City Kevin De Bruyne. Jeden z nejlepších záložníků světa stihl v této sezoně jen dva úvodní zápasy, od té doby je kvůli problémům se stehenním svalem na marodce. Jenže velký počet hráčů neschopných naskočit do utkání momentálně trápí téměř celou Premier League.

Foto: Profimedia.cz

Hvězdný záložník Manchesteru City Kevin De Bruyne odehrál v této sezoně vinou zranění jen dva zápasy.

Článek

„Kolik máme zraněných? Kolik máme zraněných?“ pokřikoval před pár týdny na vlastní rozzlobené fanoušky obránce Kieran Trippier po porážce na půdě Bournemouthu. Právě Magpies jsou na tom aktuálně nejhůře z celé soutěže. Podle datového analytika Bena Dinneryho a jeho společnosti Premier Injuries mají na marodce 11 hráčů, celkem už se Strakám v tomto ročníku zranilo 14 fotbalistů.

Stejně na tom je také Manchester United. Negativní je však hlavně trend napříč celou soutěží. Od začátku sezony došlo za tři měsíce ke 196 zraněním, což je proti průměru posledních čtyř ročníků o 15 procent více.

Co za tím stojí? Jistě se nabízí argument, na který upozornil De Bruyne. Jednoduše extrémně velký počet zápasů. Jenže to trochu vyvrací West Ham, který v minulé sezoně došel až do úspěšného finále Konferenční ligy, aktuálně válčí v Evropské lize, absolvuje domácí ligu a poháry, hráči jsou reprezentanty svých zemí. Kladiváři však počítají v tomto ročníku jen pět zraněných, nejméně v Premier League.

Například Newcastle nejspíše dohání uplynulý ročník. „To měli jen 15 zraněných, ale šlo o jediný tým napříč pěti nejlepšími evropskými ligami, kde devět hráčů v poli odehrálo v domácí soutěži minimálně 75 procent celkového počtu minut. To je neskutečné,“ cituje Dinneryho web BBC.

Na druhou stranu se zdá, že jde i o následky náročného období včetně MS v Kataru na přelomu loňského listopadu a prosince. Program v první polovině sezony 2022/2023 byl nahuštěný, aby se stihlo odehrát co nejvíce zápasů. Všichni si asi pamatujeme, jak se evropské poháry hrály mimořádně klidně dva týdny po sobě.

Do 11. kola bylo v Anglii před rokem zaznamenáno 151 zranění, o 45 méně než letos. Na jaře pak bylo potřeba dohnat vše, co se během měsíčního přerušení uprostřed sezony nestihlo. „Zvenčí to vypadalo, že se věci vrátily do normálu, ale realita je taková, že stále trpíme malou kocovinou ze světového šampionátu. Před MS byla čísla ve srovnání s posledními třemi nebo čtyřmi sezonami skutečně nižší. Proč? Nikdy si nemůžeme být úplně jistí. Hovořilo se o tom, že hráči před MS snížili intenzitu, aby byli co nejvíce fit,“ nastiňuje Dinnery.

Jedno je jasné, lépe nebude. Od příští sezony se skupinové fáze Ligy mistrů a Evropské ligy zúčastní 36 klubů a počet utkání se zvýší ze šesti na osm, hrát se bude i v lednu. Poté následuje ještě delší play-off. K tomu připočítejme rozmach MS klubů, které se uskuteční v červnu a červenci 2025. Zúčastní se ho 32 mančaftů, z toho 12 z Evropy. Turnaj potrvá opět několik týdnů.

Podle údajů pojišťovací společnosti Howden průměrná délka absence fotbalistů vinou zranění v Premier League, La Lize, Serii A, Bundeslize a Ligue 1 vzrostla z 11,35 dne před MS v Kataru na 19,41 dne v období po turnaji.

A na závěr ještě největší problémy, se kterými se profesionálové potýkají. Největší nárůst je zranění hamstringů, kotníků a lýtek či holení. Podle Dinneryho, jenž data shromažďuje více než 20 let, tvoří hamstringy dlouhodobě přibližně 42 procent všech zranění měkkých tkání a svalů.

V letošní sezóně? Nárůst o zhruba 96 procent proti minulému ročníku, konkrétně 53 případů proti 27 sezoně 2022/2023. A proti průměru z předešlých čtyřech ročníků je zvýšení o 55 procent.

Zdá se, že roli hraje také délka zápasů a trend, jaký se nastavil právě po šampionátu v Kataru. Utkání v rozsahu 100 minut a více už jsou téměř železným pravidlem. „I když nelze vždy přesně určitě původ zranění, data hovoří jasně. Hrozí, že zraněných hráčů bude přibývat, a to nejen v Premier League,“ varuje Dinnery.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.