Hlavní obsah

Skončí rekordní série? Hvězdného mladíka trápí před šlágrem zranění

Ve 22 letech je jedním z nejlepších křídelníků světa, táhne Arsenal i anglickou fotbalovou reprezentaci. Jenže není toho na Bukaya Saku moc? Kvůli opakovanému střídání vinou zranění v posledních zápasech není jasné, zda nastoupí v nedělním šlágru proti Manchesteru City. A i kdyby ano, je to správně?

Foto: Ian Walton, Reuters

Bukayo Saka z Arsenalu opouští kvůli zranění předčasně ligový duel s Bournemouthem.

Článek

„Vše je ve hře, uvidíme, jak se situace do neděle vyvine. Musel předčasně střídat, to nikdy není dobrá zpráva. Uvidíme, jak se zotaví,“ komentoval v pátek současný stav svého klíčového hráče trenér Mikel Arteta.

Saka koncem září odkulhal z derby proti Tottenhamu, následně nedohrál duel s Bournemouthem a v úterý při Lize mistrů na půdě francouzského Lens zvládl jen 33 minut. Experti namítají, že v některých střetnutích neměl vůbec nastoupit. Co přesně Sakovi je, Arteta nechtěl prozradit. Pravděpodobně se jeví problémy se svaly nebo šlachami.

Mladý křídelník opravdu dostává málokdy odpočinout. Momentálně drží rekord Arsenalu, kdy naskočil do posledních 87 ligových utkání. Teď je ve hře přerušení této ojedinělé série.

K tomu byl Saka nominován do reprezentace na přátelské klání s Austrálií (13.10.) a kvalifikační duel o EURO 2024 s Itálií (17.10.) „Také jsem hrál fotbal a nikdy nebudu riskovat zdraví hráče. Ne, to bych niky to neudělal,“ zdůrazňuje kouč národního týmu Gareth Southgate.

„O naše hráče se staráme, se všemi kluby poctivě komunikujeme. Mají v nás důvěru. Děláme rozhodnutí, která jsou z dlouhodobého hlediska správná. Vždyť máme jen deset zápasů ročně. A byly doby, kdy jsme například nastoupili bez Bukaya. Ale jsou určité klíčové zápasy, kdy pokud je možné mít k dispozici své nejlepší hráče, chcete je mít k dispozici,“ dodává.

Pro Arsenal by šlo před nedělním šlágrem o velkou ránu. Na druhou stranu se nabízí otázka, zda má Saka nastoupit, i kdyby byl zdravý. Jestli není lepší si dát pauzu, než aby riskoval obnovení problémů a případnou daleko delší pauzu, která může nastat.

City pak bude chybět také jeden z extrémně důležitých mužů. Trest za červenou kartu si odpykává středopolař Rodri. Přesto jsou svěřenci Pepa Guardioly favorité, byť hrají venku. Bilance z posledních dvanácti vzájemných ligových duelů je pro Gunners hrůzostrašná. Pokaždé prohra s celkovým skóre 5:33.