Hlavní obsah

West Bromwich - Arsenal 1:1Smolař Čech! O historický milník přišel gólem ze sporné penalty. Rekordní série Citizens skončila

Aktualizováno

Gól ze sporné penalty v 89. minutě připravil Petra Čecha o jubilejní 200. zápas s čistým kontem v anglické lize. Arsenal remizoval na hřišti West Bromwiche 1:1. Fotbalisté Manchesteru City rekordní sérii 18 vítězství v Premier League nerozšířili, na hřišti Crystal Palace remizovali 0:0. Sedmnáctý tým tabulky mohl suverénního lídra soutěže dokonce porazit, ale v nastaveném čase neproměnil penaltu. Navzdory první bodové ztrátě od konce srpna má Manchester City v čele Premier League luxusní náskok 14 bodů před druhou Chelsea a po 21 kolech je stále bez porážky.

Foto: Darren Staples, Reuters

Jay Rodriguez z West Bromwiche překonává v závěru zápasu s Arsenalem z penalty brankáře Petra Čecha.

Článek
Fotogalerie

Chybělo jen pár minut a brankář Petr Čech mohl dnes s příchodem nového roku slavit i jubilejní 200. zápas s čistým kontem v anglické fotbalové lize. O zápis do historie soutěže ho připravil gól ze sporné penalty v 89. minutě utkání na hřišti West Bromwiche, kde nakonec Arsenal remizoval 1:1.

Významný milník si připsal trenér Kanonýrů Arséne Wenger, který odkoučoval 811. zápas v Premier League. O jedno utkání tím překonal rekord Alexe Fergusona, někdejšího dlouholetého kouče Manchesteru United.

Čech téměř přesně před rokem vytvořil rekord Premier League, když překonal 169 utkání bez inkasované branky Davida Jamese. V předchozích dvou zápasech s Liverpoolem (3:3) a Crystal Palace (3:2) měl bývalý český reprezentant k nule daleko, ale na Silvestra k ní dlouho směřoval.

Navíc v 84. minutě přímý kop Alexise Sáncheze tečoval ve zdi James McClean a vlastním gólem poslal Arsenal do vedení. Hostům však dlouho nevydrželo. V závěru normální hrací doby bývalý obránce Arsenalu Kieran Gibbs při snaze o centr trefil ruku Caluma Chamberse a rozhodčí Mike Dean nařídil kontroverzní penaltu. Pro West Bromwich to byl první pokutový kop od loňského září, ale Jay Rodriguez si s ním snadno poradil. Čech proti penaltě protestoval, ale vysloužil si jen napomenutí žlutou kartou.

Vítězná série Citizens skončila

Svěřenci Pepa Guardioly v předchozích dvaceti ligových zápasech nasázeli soupeřům 61 gólů a pyšní se suverénně nejlepším útokem v soutěži. Proti Crystal Palace se však neprosadili, což se jim stalo naposledy v lednu v utkání s Evertonem.

Hostům se už po 22 minutách zranil útočník Gabriel Jesus, kterého nahradil Sergio Agüero, ale k dosavadním 12 ligovým gólům další nepřidal. I proto, že v prvním poločase trefil tyč.

Nakonec měl favorit v zápase namále. V nastaveném čase upadl ve vápně Wilfried Zaha po kontaktu s Raheemem Sterlingem a rozhodčí nařídil penaltu. Luka Milivojevič však poslal míč do středu branky a gólman Ederson ho vykopl. Potvrdil dobrou bilanci brankářů City, kteří zneškodnili deset z posledních 17 pokutových kopů, jimž čelili.

"Ten bod je skvělý, před zápasem bychom za něj skákali radostí do stropu. Ale když kopete v závěru penaltu a nedáte ji, je v tom trochu smutku," řekl kouč Crystal Palace Roy Hodgson v televizním rozhovoru. "Na náš výkon jsem pyšný. Víme, jak hrát proti tak kvalitnímu týmu. Byli jsme disciplinovaní a snažili se vytěžit v útoku maximum. Šance tam byly," dodal bývalý trenér anglické reprezentace.

Manchesteru City se závěrečná utkání roku nedaří, nedokázal v něm vyhrát už počtvrté za sebou. Přišel tak o možnost 19. výhrou v řadě vyrovnat rekord pěti nejlepších evropských soutěží, který vytvořil Bayern Mnichov v ročníku 2013/14 pod vedením Guardioly.

"Palace si zaslouží ocenění, je to dobrý tým. Měli jsme v zápase problémy, ale druhá půle byla mnohem lepší. Nakonec nám Ederson zachránil bod. Asi to penalta byla. Rozhodčí ji odpískal, takže v pořádku," řekl španělský trenér. Zraněného Gabriela Jesuse podle Guardioly čeká pauza. "Snad to nebude více než měsíc nebo dva," uvedl. S pomocí dvou spoluhráčů opouštěl po utkání hřiště zraněný i Kevin De Bruyne, kterého fauloval Jason Puncheon.

"U Kevina uvidíme zítra. Rozhodčí musí hráče chránit, víc po nich nechci," řekl Guardiola. Kvůli zranění Gabriela Jesuse možná bude vedení City usilovat o posilu do ofenzívy, kterou by se mohl stát Alexis Sánchez z Arsenalu. "Poradíme se v klubu, jestli předložíme nabídku, ale mám takový dojem, že Alexis zůstane v Arsenalu," prohlásil trenér.

Anglická fotbalová liga - 21. kolo:
Crystal Palace - Manchester City 0:0,
West Bromwich - Arsenal 1:1 (89. Rodriguez z pen. - 83. vlastní McClean).

Reklama

Související témata: