Hlavní obsah

Souček pod palbou kritiky. Stáhněte ho, vyzývá anglická legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnský West Ham nezvládl nedělní 14. kolo fotbalové Premier League a na hřišti favorizovaného Manchesteru United prohrál 0:1. Kladiváři zaznamenali sedmou ligovou porážku ze třinácti zápasů a tým, který si v uplynulých dvou ročnících zvykl na boje o přední příčky, se potácí v hloubi ostrovního pole. Anglická legenda Jamie Redknapp má pro kouče Davida Moyese radu, která nepotěší české fanoušky. Bývalý vynikající záložník by na úkor českého reprezentanta rozbil středové duo Declan Rice - Tomáš Souček. Sedmadvacetiletý rodák z Havlíčkova Brodu se podle Redknappa nehodí do taktiky, kterou se Moyes od nové sezony snaží do hry Hammers implementovat.

Foto: Peter Powell, Reuters

Luke Shaw z Manchesteru United v souboji s Tomášem Součkem z West Hamu (vpravo) v utkání 14. kola Premier League.

Článek

Souček si v nedělním klání na Old Trafford nevedl nějak zvlášť špatně a podle serveru Football.london patřil se známkou 6 k týmovému průměru. V dlouhodobém hodnocení analytických serverů patří český reprezentant dokonce k tomu lepšímu v dresu Kladivářů.

Jenže je tomu tak především díky jeho kvalitní práci směrem dozadu, což se podle Redknappa neslučuje se snahou West Hamu o taktiku zaměřenou více na hru na balonu. A ta se od nové sezony West Hamu skutečně navzdory špatným výsledkům daří. Oproti loňskému ročníku Hammers drží v průměru míč o 10 % více.

„Dlouholetá spolupráce mezi Ricem a Součkem má svá pozitiva, ale v některých utkáních potřebujete kreativitu. Souček je sice hrozbou ve vzdušných soubojích, ale když potřebuje Declan s někým tvořit, Souček ho v tom nepodpoří," nechal se slyšet Redknapp v pozápasovém vysílání stanice Sky Sports.

„Mají tam Pabla Fornalse, Saidiho Benehramu, Flynna Downese, ti všichni tam mohou hrát. Připadá mi, že s nimi by to mohlo být lepší, protože Souček s Ricem si jsou až příliš podobní," řekl ještě Redknapp a souhlasil s ním i další televizní expert a bývalý vynikající fotbalista Gary Neville.

Rice a Souček přitom patří k naprostým stálícím sestavy skotského kouče Moyese. Bok po boku hrají od příchodu českého reprezentanta do West Hamu v roce 2020 ze Slavie Praha.

Neville poukázal na to, že mu Moyesovo lpění na Součkově pozici připomíná způsob, jakým v minulosti využíval Belgičana Marouane Fellainiho. Podle Nevilla se současný fotbal neustále posouvá a střední záložník v dnešním pojetí potřebuje umět hrát na míči.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Fotbalista Manchesteru United Casemiro (vpravo) a Tomáš Souček z West Hamu.

„Rodri v City, Fabinho, Casemiro ti všichni tak umí hrát. Podržet míč ve středu dnes není nic negativního. To jsou hráči, kteří seberou balon, zahájí útok, přihrávají míče kreativním spoluhráčům. V tom Souček neexceluje," poukázal Neville na přednosti předních štítových záložníků.

Reklama