Hlavní obsah

Teenager bere Anglii útokem. Fanoušci United mají novou modlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodů k jásotu se mezi příznivci Manchesteru United v letošní sezoně najde poskrovnu. Osmé místo v Premier League ani výbuch a poslední místo v základní skupině Ligy mistrů nejsou ničím, po čem by tak věhlasný klub toužil. Teprve osmnáctiletý záložník Kobbie Mainoo je v průšvizích ale nevinně. Ba naopak, talentovaný mládenec platí za jedno z mála pozitiv v kádru Rudých ďáblů. A přitom má nejlepší léta ještě daleko před sebou…

Foto: Carl Recine, Reuters

Fotbalista Manchesteru Kobbie Mainoo (vlevo) a Thelo Aasgaard z Wiganu.

Článek

Devět zápasů za A-tým mu bohatě stačilo k tomu, aby na sebe upozornil. Ono najít dorostence, který s míčem na noze disponuje s tak ledovým klidem, není nic snadného. Spíše se jedná o zdánlivě nemožný úkol. Jenže Mainoo opravdu není žádný plašan, vše, co dělá, vypadá až neuvěřitelně snadno. Navíc pokaždé, když se s balonem mazlí (což činí tuze rád), kouká okolo sebe a hledá ideální možnost k přihrávce. Netřeba zmiňovat, že se mu to často podaří.

Ze středu zálohy navíc s oblibou seskakuje mezi stopery, dle potřeby pak tempo hry zpomalí, případně zrychlí. Ať už uličkou, diagonálou, nebo i driblinkem. K zahození není lehkonohý mladíček ani při práci do defenzivy, libuje si v chirurgicky přesných skluzech a následném zakládání protiútoků. Prostě komplexní středopolař se vším všudy.

„Přemýšlel jsem o tom, kdy jsem naposledy viděl podobné výkony od osmnáctiletého kluka v Premier League. Napadá mě jméno Cesca Fabregase. Neříkám, že je až tak dobrý, mám na mysli ten klid a rozvahu,“ vysekl Mainoovi poklonu Rio Ferdinand, bývalý stoper United.

Objev Rudých ďáblů nastoupil v základní sestavě v pěti posledních utkáních, mezi jedenáctkou vyvolených nechyběl ani v pondělním zápase FA Cupu proti třetiligovému Wiganu (2:0). Počínal si jako zkušený mazák a fanoušci jej zvolili nejlepším hráčem utkání. Podobně jako při premiéře v tomto ročníku koncem listopadu, kdy si při výhře 3:0 nad Evertonem také vysloužil cenu pro muže zápasu. Přestože jeho parťák Alejandro Garnacho rozhodl o triumfu fenomenálními nůžkami.

„Zahrál velmi dobře, což nás moc těší,“ chválil tehdy Mainaa trenér Erik ten Hag. „Tohle je DNA Manchesteru United. Rozvoj jednotlivců je pro nás klíčový stejně jako propojení s rezervním týmem. To se v poslední době hodně zlepšilo,“ kvitoval nizozemský kouč.

To ještě považme, že Mainoo strávil polovinu podzimu mimo hřiště, kde usilovně rehabilitoval. V letní přípravě si totiž po pouhých pěti minutách zápasu proti Realu Madrid vážně poranil kotník, což jej vyřadilo až do října. Nešťastný incident ale mladíkův rozlet pouze přibrzdil.

Nyní se mládežnický reprezentant Anglie pomalu, ale jistě stává miláčkem tribun. Zaslouženě. Důvodů, proč jej vynechávat ze sestavy, Ten Hagovi lehkonohý teenager moc nedává. A těch, proč Mainaa při výběru ideální jedenáctky preferovat oproti velkým jménům, která stála United pořádný balík, se naopak najde celá řada.

Ale nezapomeňme. Podobných komet, které po bleskovém vylétnutí mezi elitu vybuchnou jako supernova, už kopaná pamatuje celou řadu. United nevyjímaje. Federico Macheda či Adnan Januzaj by mohli vyprávět…

Reklama

Související témata: