Hlavní obsah

V Anglii budou padat přísnější tresty pro fotbalové chuligány

Profesionální anglické fotbalové soutěže budou od nadcházející sezony přísněji trestat výtržnictví na stadionech. Vedení čtyř nejvyšších lig se ve spolupráci s policií zaměří zejména na fanoušky, kteří během utkání použijí pyrotechniku nebo vniknou na hrací plochu. Vedení Premier League to oznámilo v prohlášení na webu.

Foto: Caroline Chia, Reuters

Fanoušci Liverpoolu. Ilustrační foto

Článek

Součástí nových opatření budou nejen přísnější tresty, ale i užší spolupráce klubů s policií. Kluby budou na základě videozáznamů hlásit výtržníky přímo bezpečnostním složkám. Pyrotechnika nebo vniknutí na hrací plochu bude automaticky znamenat zákaz vstupu na stadion a v případě prokázání viny také zápis v trestním rejstříku.

"Na stadionu se musí všichni cítit bezpečně a užívat si pouze fotbal. Společně s kluby a veškerými partnery chceme dát jasný signál, že incidenty z minulé sezony musí přestat. Pokud nezačneme jednat hned, je jen otázkou času, než se stane něco vážného," uvedl výkonný ředitel Premier League Richard Masters.

O otázce bezpečnosti na stadionech se v Anglii začalo znovu více diskutovat po loňském finále Eura v londýnském Wembley. Během řádění fanoušků bylo zraněno 19 policistů a 86 chuligánů bylo zadrženo. Se závěrem sezony 2021/22 navíc vzrůstal počet případů, kdy fanoušci narušili průběh utkání nebo vnikli po zápase na trávník.

Trenér Crystal Palace Patrick Vieira se po divokém utkání proti Evertonu, v němž si domácí "Karamelky" zajistily záchranu, dostal do konfliktu s provokujícím fanouškem. Podobný incident se odehrál i po odvetě semifinále play off druhé ligy mezi Nottinghamem a Sheffieldem United, kdy výtržník udeřil hlavou útočníka Sheffieldu Billyho Sharpa. Muž byl odsouzen k 24 týdnům vězení a desetiletému zákazu vstupu na fotbal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.