Hlavní obsah

VIDEO: Chelsea otočila duel gigantů s United a oživila šanci na obhajobu titulu

PRAHA/LONDÝN

Prokletí jménem Stamford Bridge pro fotbalisty Manchesteru United trvá. Svěřenci trenéra Alexe Fergusona v úterní dohrávce 18. kola anglické ligy neudrželi na půdě Chelsea vedení a podeváté v řadě nedokázali v londýnském fotbalovém chrámu zvítězit. Domácí na branku Rooneyho odpověděli ve druhém poločase, kdy vývoj zápasu otočili a druhou porážku United v sezóně připravili David Luiz a z penalty Frank Lampard.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Fotbalisté Chelsea mají k obhajobě titulu v Premier League daleko. Vítězství nad United ale znamená oživení nadějí.

Článek

Chelsea tak oživila své naděje na obhajobu ligového titulu. Na vedoucí United ztrácí sice dvanáct bodů, ale má - podobně jako druhý Arsenal - jedno utkání k dobru. "Ztráta je velká a jedinou možností, jak šanci udržet, bylo zápas vyhrát. Ukázali jsme, že jsme se ještě naděje na obhajobu nevzdali," poznamenal po utkání Lampard. "Nechápu některé výroky rozhodčích. První gól padl po chybě obrany. Ale ta penalta... I proto šance Chelsea žije," rýpl si Ferguson.

První půli ovládli United     

Průběh zápasu od první minuty nabídl scénář hodný duelu gigantů. V 5. minutě rozjásal nabité tribuny nadějnou šancí Malouda, Van der Sar byl ale dobře postavený a v dalším průběhu poločasu přešla aktivita hlavně na kopačky United. V 15. minutě nasprintoval Evra zleva do šestnáctky a poslal podél Čechovy branky příčný pas, Rooneymu ale do stoprocentní pozice chyběly dva kroky. Vzápětí mířil na Rooneyho Fletcherův povedený centr zprava, obrana Chelsea ale míč uklidila do bezpečí.

Tlak Manchcesteru se stupňoval a zoufale bránící Chelsea musela odvracet nebezpečné balóny létající před branku z obou křídel. V 29. minutě ale český gólman kapituloval. Rooney převzal za hranicí šestnáctky míč od Naniho, obtočil se s ním kolem své osy a vzápětí prudce vypálil přízemní střelu mezi trojicí netečných beků Blues a trefil přesně skupinu mezi pravou tyčí a prsty natahujícího se Čecha.

Manchcester byl dál nebezpečnější, ale i před jeho brankou zahřmělo. To když Van der Sar vyrazil Lampardův přímý kop po faulu na Torrese přímo k nohám Ivanoviče a United neinkasovali jen díky bleskurychlému zákroku nizozemského gólmana a následnému pohotovému odkopu Vidiče. Vzápětí Vidič fauloval před šestnáctkou pronikajícího Essiena a Chelsea dostala další zajímavou příležitost; Ashley Cole ale zatočil balón nad břevno.

I v úvodu druhé půle se Manchester snažil tlačit na polovinu domácích, agilní Rooney opět zahrozil, jeho šanci ale zmařil Lampard. A Chelsea začala vystrkovat růžky. Cole ale po Torresově přihrávce ještě pálil z voleje přímo na Van der Sara, devět minut po startu druhé části už vybuchl Stamford Bridge gejzírem nadšení. Plachtící míč po spolupráci Essiena s Ivanovičem napálil efektním volejem špatně pokrytý David Luiz a gólman United na prudkou střelu letící k levé tyči nestačil ani reagovat.

Chelsea po vyrovnávacím gólu držela míč častěji na kopačkách, do branky United ale byla trnitá cesta. Naopak málem udeřilo na druhé straně, když Nani parádně vyslal do šance Rooneyho, který ale po sprinterské vložce netrefil z úhlu Čechovu branku.

Aktivita domácích nepolevovala a deset minut před koncem zápasu se modří dočkali otočení skóre, byť po situaci přinejmenším sporné. Pronikající Žirkov v šestnáctce United zakopl o nohy Smallinga a sudí bez okolků nařídil penaltu, kterou s přehledem proměnil Lampard. Vzápětí to mohlo být 3:1, Vidič ale po Žirkovově hlavičce s pomocí tyče odvrátil míč do bezpečí. Ani z dalších šancí už Blues nedokázali své vedení navýšit a United výsledek uhájili i přes to, že posledních pár minut dohrávali bez vyloučeného kapitána Vidiče.

Premier League - dohrávka 18. kola
Chelsea - Manchester United 2:1 ve 2. poločase
Branky: 54. David Luiz, 79. Lampard z pen. - 29. Rooney.

Reklama

Související témata: