Hlavní obsah

Vždy oběti, křičeli fanoušci Chelsea. Ohavné skandování pokračuje, zastínilo nudný střet gigantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moc fotbalové krásy duel Chelsea s Liverpoolem nepřinesl. Úterní střet dvou velkoklubů zmítajících se v herní i výsledkové krizi skončil 0:0 a proto není divu, že možná více než samotný šlágr Premier Legue se řeší ohavné skandování příznivců domácích Blues. Nutno podotknou, že nejde o ojedinělý případ.

Foto: Reuters

Chelsea v nezáživném duelu remizovala s Liverpoolem 0:0.

Článek

Podle webu The Athletic část domácích fanoušků během prvního poločasu na Stamford Bridge skandovala hesla jako „Vrazi" a „Vždy oběti". Šlo o další ze série pokřiků souvisejících s katastrofou na stadionu Hillsborough v roce 1989, kdy bylo zabito 97 fanoušků Liverpoolu při tlačenici během semifinále FA Cupu proti Nottinghamu.

Chelsea krátce po závěrečném hvizdu vydala prohlášení, kde nevhodné skandování jasně odsuzuje. „Nemá ve fotbale místo a omlouváme se všem, které urazilo," píše londýnský klub. „Víme, jaký dopad má toto odporné skandování na lidi, kteří stále trpí v důsledku fotbalových tragédií. V jejich zájmu to musí přestat," přidal se jasně Liverpool.

Premier League uvedla, že se záležitostí bude zabývat přednostně: „Nadále to považujeme za nepřijatelnou záležitost a snažíme se ji prioritně řešit." Není to ostatně poprvé, co se Liverpool stal terčem útoků soupeřových příznivců. Po sobotní porážce 1:4 s Manchesterem City následovalo prohlášení zástupců City, v němž uvedli, že jsou „zklamáni", že někteří z jejich fanoušků použili „nevhodné skandování" a cílem klubu je společný postup napříč soutěž, aby se podobné výroky eliminovaly.

Úplně tu samou věc však řešili v Anglii i na podzim, opět se jednalo o střet Liverpoolu a City. Fotbalová asociace v listopadu uvedla: „Jsme velmi znepokojeni nárůstem odporného skandování na stadionech, které souvisí s neštěstím na Hillsborough a dalšími tragédiemi ve fotbale. Podobný typ skandování je velmi urážlivý a hluboce rozrušuje rodiny, přátele a komunity, které byly těmito ničivými událostmi zasaženy, a my toto chování důrazně odsuzujeme. Podporujeme kluby a fanoušky, kteří se snaží toto chování z naší hry vymýtit."

Vzhledem k tomu, co se v úterý večer (ne)odehrávalo na trávníku, se snad ani nelze divit, že fotbalové výkony obou mužstev zůstávají spíše stranou. Zejména Liverpool nepředvedl téměř nic, jeho hra byla plná nepřesností. Chelsea dala sice dva góly, jeden však z těsného ofsajdu a druhý po jasné hře rukou.

„Musíme bojovat. Vím, že to lidé nechtějí slyšet, ale to se nic dělat. Viděl jsem od svého týmu opravdu dobrý přístup. Oživení, touha vyřešit situace, to se mi líbilo. Nula není nejpůsobivější, ale je to pro nás dalším krokem. Malým krokem, ale správným směrem," hodnotil pak kouč Reds Jürgen Klopp. „Máme základ pro zbytek sezony," dodal trenér aktuálně osmého mužstva soutěže. Liverpool ztrácí na pohárové příčky sedm bodů.

Ještě o čtyři body hůře je na tom jedenáctá Chelsea. Londýňané v neděli po sedmi měsících odvolali z lavičky Grahama Pottera a na jeho nástupce se čeká. Hodně se mluví o Julianu Nagelsmannovi, jenž pro změnu skončil v Bayernu Mnichov. Tým teď vede dosavadní asistent Bruno Saltor.

„Požádal jsem hráče, aby hráli srdcem, a myslím, že jsme to všichni viděli. Dali do toho všechno, vytvořili si šance. Myslím, že to byl od kluků velký výkon, je to pro ně dobrý start po několika těžkých a emotivních dnech. Dokázali se soustředit, používat hlavu a také srdce, takže jim patří uznání," chválil Saltor po bezbrankové remíze.

Chelsea vstřelila ve 29 zápasech Premier League 29 gólů, méně jich v této fázi ligového ročníku zaznamenala pouze dvakrát (23 v sezoně 1921-22 a 16 v sezoně 1923-24). Ofenzívě to neklape, přesto je Chelsea ještě ve hře i Lize mistrů, kde ji ve čtvrtfinále čeká přemožitel Liverpoolu Real Madrid.

Pozitivem je pak návrat neúnavného středopolaře N'Gola Kantého. V základní sestavě se po dlouhém zranění objevil poprvé od poloviny srpna. „Je vynikající. Jak tím, co přináší týmu svou fotbalovostí, tak z hlediska vůdcovství. Je obrovským přínosem," pochvaluje si Saltor, který vzhledem k hledání nového trenéra zůstává každý den v očekávání, co se stane.

Reklama