Hlavní obsah

Za Liverpool 200, v lize 150. Egyptský faraon pronikl mezi legendy Premier League

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2017 za něj dali v přepočtu miliardu korun. S odstupem času si v Liverpoolu stále častěji mnou ruce, že do svých řad Mohameda Salaha získali. Egyptský křídelník v sobotu nejen pomohl k obratu na půdě Crystal Palace, ale definitivně se zařadil mezi největší legendy jak klubu, tak celé Premier League.

Foto: Craig Brough, Reuters

Mohamed Salah při zápase Evropské ligy proti rakouskému LASK Linz.

Článek

„Celý jeho vývoj, od první naší schůzky, je jako člověka i fotbalisty neuvěřitelný. Je velmi působivé, že dokáže stále růst,“ řekl o Salahovi trenér Jürgen Klopp, jenž je na lavičce Liverpoolu už od roku 2015.

Dohlíží tak na všechno, co Egypťan na Anfield Road zatím dokázal. V sobotu vstřelil Salah svůj 200. gól za Reds napříč všemi soutěžemi. Jako pátý hráč v historii klubu. „Nejdůležitější je, že jsme vyhráli. Je to skvělý pocit. Jsem šťastný za milník i tři body,“ usmíval se Salah poté, co na Crystal Palace nejdříve v 76. minutě vyrovnal na 1:1 a v závěru zápasu asistoval u vítězné branky Harveyho Elliotta.

Mladý anglický reprezentant skóroval tak trochu po vzoru egyptského faraona. Navedl si míč na levačku a prudkou ranou nedal gólmanovi soupeře šanci. „Můj gól jen shrnuje to, co jsem se od Salaha naučil. Kdybych mluvil o tom, jaký na mě měl vliv, tak bychom zde byli dlouho a všichni by se nudili,“ culil se Elliott.

Nejlepší střelci v historii Liverpoolu

JménoPočet gólů
Ian Rush346
Roger HUnt285
Gordon Hodgson241
Billy Liddell228
Mohamed Salah200

„Dva týdny jsme s sebou nosili dres s nápisem 200, dnes jsme ho konečně mohli předat. Kluci mu hlasitě zatleskali,“ prozradil Klopp.

Salah ale pronikl také mezi nejužší smetánku celé Premier League. V anglické nejvyšší soutěži se prosadil už po stopadesáté, čímž vyrovnal na desátém místě historické tabulky střelců legendárního Michaela Owena. Na tuto metu dosáhl jako první Afričan a stačilo mu k tomu 247 utkání, rychlejší byli jen Alan Shearer (212), Sergio Agüero (217), Harry Kane (218) a Thierry Henry (220). Slušná společnost.

Nejlepší střelci historie Premier League

JménoPočet gólů
Alan Shearer260
Harry Kane213
Wayne Rooney208
Andy Cole187
Sergio Agüero184
Frank Lampard177
Thierry Henry175
Robbie Fowler163
Jermain Defoe162
Michael Owen150
Mohamed Salah150

Zdroj: Oficiální stránky Premier League

Dvě trefy zapsal Salah ještě v barvách Chelsea, zbylých 148 už jako kanonýr Liverpoolu. „Nejsem si jistý, že ještě někdy budu trénovat hráče s podobnými čísly. Je naprosto výjimečný, jeden z nejlepších fotbalistů všech dob, bez stínu pochybností. Jeho čísla jsou super výjimečná,“ chválil současný kouč Liverpoolu.

Miliardu, kterou do Salaha tehdy Liverpool investoval, tak vlasatý křídelník splatil několikanásobně. S Reds vyhrál Ligu mistrů i Premier League, třikrát se stal nejlepším střelcem nejvyšší anglické soutěže.

Reklama