Hlavní obsah

V Anglii i Česku nemožné. Tuchel si posteskl nad pravidly a po debaklu Bayernu se na parkovišti dočkal nekompromisní výzvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opravdu ironie osudu. Kouč Bayernu Thomas Tuchel mohl po výprasku v Leverkusenu proklínat chvíli, kdy se klub loni v létě rozhodl poslat na hostování do týmu soupeře Josipa Stanišiče. Právě třiadvacetiletý chorvatský reprezentant nasměroval ve šlágru fotbalové bundesligy svůj klub prvním gólem k vítězství 3:0 nad bavorským gigantem, jehož kouč zažívá krušné časy. I výzvy k odchodu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Josip Stanišič (vpravo) z Leverkusenu a  Sacha Boey z Bayernu.

Článek

Vskutku je to pikantní, ale tušit to nemohl asi nikdo. Ani Tuchel. Bayern svému největšímu rivalovi v boji o další bundesligový titul sám věnoval účinnou zbraň. Některá německá média píší o šílené situaci. Pro Tuchela. Ale samozřejmě o výhru se zasloužil celý tým Xabiho Alonsa, který přišel s dokonalou taktikou. Ta zničila Bayern.

Faktem ale je, že Stanišič v 18. minutě zúročil asistenci Roberta Andricha a dostal domácí do vedení.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Josip Stanišič (druhý zprava) z Leverkusenu přijímá po gólu proti Bayernu gratulace od spoluhráčů .

Neslavil, skoro omluvný výraz nasadil ve tváři, ale na platnosti jeho trefy to nic neubíralo. Navíc musel zažívat vnitřní radost. Tenhle gól byl jeho první v sezoně.

„V Anglii platí pěkné pravidlo, že hráč, kterého někomu půjčíte, nemůže nastoupit proti vám. To mi dává smysl. Toto pravidlo bohužel v Německu neexistuje,“ posteskl si kouč hostů Tuchel, že to, co je na ostrovech, ale třeba i v Česku neprůchodné, v jeho domovině běžně funguje a hráči na hostování nastupují proti „svému“ klubu.

Tuchel našel v létě pro defenzivního univerzála mnohem menší využití než jeho předchůdce Julian Nagelsmann a je mu připisováno, že je zodpovědný za kontroverzní odchod do Alonsova týmu. Rozhodnutí vzdát se Benjamina Pavarda (do Interu Milán) a právě i Stanišiče (hostování za 2 miliony eur) bylo podle německých médií počátkem všech personálních problémů v Bayernu v této sezóně.

Ale Stanišič díky tomu mohl o víkendu zažít něco mimořádného. „Pěkné vítězství, ale také docela zvláštní. Hlavně kvůli gólu. Vždyť neskóruju často,“ citují Stanišiče chorvatské Sportske novosti.

Kromě gólu odvedl se spoluhráči precizní práci i směrem vzad. „Dovolili jsme Bayernu velmi málo. Nepamatuji si, že bychom v nějaké situaci byli opravdu pod tlakem. Hráli jsme rychle a snažili se využívat kraje. Kdo z nás je na hřišti, dává ze sebe maximum a ti na lavičce se nezlobí. Atmosféra v týmu je skvělá,“ pochvaloval si.

Pozici náhradníka sám zná velmi dobře. V 21 kolech nastoupil jen jedenáctkrát. Ale duel proti Bayernu mu vše vynahradil. Ale celá sezona je pro Leverksuen fantastická. Bayernu teď utekl. Navíc v tomto soutěžním ročníku nepoznal prohru.

„To je hezké, ale musíme zůstat nohama na zemi. Sezóna je ještě dlouhá a rozdíl je pouhých pět bodů. Stále se může stát cokoliv,“ řekl Stanišič.

Vyhlížel i vzdálenější budoucnost. „Teď jsem v Bayeru a dělám, co můžu. Samozřejmě jsem v utkání chtěl dokázat, že se Bayern mýlí (s hostováním), ale celou dobu jsem na to nemyslel. V první řadě jsem se chtěl předvést sám sobě,“ uzavřel chorvatský hrdina dne a zpovzdálí mohl sledovat, jak truchlivé momenty zažívají jeho v tuto chvíli bývalí spoluhráči i trenér Tuchel.

Vypuzován z bavorského fotbalového ráje může být teď právě kouč. Hned druhý den u podzemního parkoviště vozů hráčů, funkcionářů i trenérů v sídle klubu na Säbener Strasse čekala drsná, leč vlastně očekávaná výzva k odchodu. „Tuchel raus“.

Patrně dílo některého z naštvaných fanoušků, který si pospíšil, aby letáček vyvěsil před příjezdem na nedělní trénink. Stanovisko klubu je ale též čitelné. Nic měnit zatím nebudeme.

Reklama