Hlavní obsah

Probrané spící princezny. Útočný trojzubec Bohemians zase budí strach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni tři platili za důležité muže v minulé sezoně, kterou Klokani vyšperkovali postupem do předkol evropských pohárů po 36 letech. A ani jednoho z nich nezastihl start probíhajícího ročníku v ideální pohodě. Erik Prekop, Jan Matoušek a David Puškáč ale o víkendu zařídili Bohemians důležité domácí vítězství s Olomoucí (3:2) a trenér Jaroslav Veselý si tak mohl oddychnout. Jsou zpátky!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians oslavují gól.

Článek

Šlo tedy pro opory jeho mužstva o zlomový bod, který by je mohl nastartovat do následujících týdnů? „Doufám,“ pravil 46letý kouč. „Ale pořád jsem si myslel, že máme dobré útočníky. I když góly nedávali,“ vyjádřil důvěru probuzeným střelcům, ač na jejich nedostatečnou produktivitu po nepovedených utkáních občas narážel. Zcela pochopitelně…

Vždyť třeba takový Erik Prekop, jehož primárním úkolem sice není zapisovat za sezonu dvojciferná numera v kolonce vstřelených branek, ale spíše díky dravosti a agresivitě ztěžovat život obráncům soupeře, se od letní přípravy trefil vůbec poprvé. „Na zvlhlém střeleckém prachu se podepsaly i zdravotní problémy. Například Erik měl potíže s kolenem. Myslím, že hráče celkově více lákala Evropa, šli někdy až na hranu a možná něco nedoléčili, případně zatajili. Ale to nevím, každý si musí sáhnout do svědomí,“ hledal Veselý příčiny neefektivity nejen Prekopa. Konkrétně slovenský forvard si v posledním ligovém ročníku připsal pět branek a tři asistence. V tom současném ale na první „kanadský bod“ čekal až do utkání s Olomoucí.

Když se tak zavěsil do vzduchu a precizní hlavičkou usměrnil centr Jana Kovaříka do horního růžku branky, řádně se mu ulevilo. Podobně jako Davidu Puškáčovi, který taktéž skóroval hlavou po asistenci levého wingbeka Bohemians, a srovnával na 2:2. „I on měl problémy po zdravotní stránce,“ připomněl Veselý. 30letý střelec se právě kvůli nim ani nevešel do nominace pro ligové duely s Hradcem Králové (2:1) a Plzní (0:2). Na rozdíl od zbytku útočného tria měl před kláním se Sigmou na kontě jeden gól z druhého kola s Teplicemi. To ale Klokani prohráli 1:2 a Puškáč v něm neproměnil penaltu…

Za šestadvacet minut po nástupu ze střídačky se proti Olomouci stihl jak jednou trefit sám, tak vítěznou branku připravit. „Kalkulovali jsme s tím, že můžeme vystřídat. Apelovali jsme na hráče, že silná lavička by mohla utkání rozhodnout,“ tušil Veselý, a jeho plán mu vyšel do puntíku. Pro doplnění, Puškáč minulý ročník zakončil s bilancí 6+5, nyní je na dvou gólech a jedné asistenci.

Znovunabytou pohodu útočného tria pak jasně demonstrovala rozhodující branka duelu. Po pohledné souhře Matouška, Prekopa a Puškáče vystřelil Klokanům body první jmenovaný. Ten se přitom předtím trefil jen v domácí odvetě druhého předkola Konferenční ligy proti Bodö/Glimt (2:4). Ve Fortuna lize jeho okénko statistik zelo prázdnotou, ač se dokázal probojovat do značného množství více či méně vyložených šancí.

„Říkal jsem Matymu, že nevím, který trenér by ho tak dlouho držel,“ prohlásil Veselý na adresu rychlonohého čipery, který na jaře v Ďolíčku pookřál. Po hlušších letech v Liberci rozvlnil síť šestkrát a navrch přidal gólovou přihrávku, díky čemuž byl důležitou součástí skvěle šlapajícího zelenobílého stroje. Jeho premiérový ligový zásah v současném ročníku se ale přišel až v devátém kole.

„Neabsolvoval část přípravy, byl s nároďákem. Celkově nebyli stěžejní hráči připravení tak, jak bychom potřebovali. Právě Matoušek měl i antibiotika,“ bilancoval Veselý. „Po reprepauze jsem poprvé cítil, že je mužstvo dobře připravené,“ těšilo šéfa klokaní lavičky.

Kvalitně nachystaní Bohemians svým fandům v sobotu přichystali parádní fotbalové menu, které vyšperkovali obratem skóre ve druhém poločase a plným bodovým ziskem. Hlavně ale konečně opět naostřili své ofenzivní zbraně, které v úvodu soutěže příliš nebezpečí soupeřům nepřinesly. Což je, vzhledem k budoucím utkáním, minimálně stejně cenné, jako poslední vítězství a posun v tabulce o kousek vzhůru.

  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.