Hlavní obsah

Raketa, která zažehla motory. Nigerijský nováček popletl kufry na letišti a vystřelil Dynamu výhru nad Slavií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v lednu přiletěl za novým týmem na soustředění do Turecka, nechtěně se uvedl jako popleta. Quadri Adediran si chtěl na hotelu vybalit kopačky, jenže zjistil, že si na letišti vzal cizí kufr. Pro nigerijského útočníka to byl ve fotbalových Budějovicích zatím jediný zádrhel, v černobílém dresu Dynama může vyrůst v jarní kometu. Zazářil v MOL Cupu i v nedělní bitvě se Slavií, kterou rozhodl gólovým sólem. Že by byl budějovickým trumfem na cestě k záchraně?

Foto: Václav Pancer, ČTK

Quadri Adediran vystřelil Českým Budějovicím překvapivé nedělní vítězství nad Slavií, byl to jeho první gól ve Fortuna lize.

Článek

Mohl být kyselý, že se nevešel do základu. Mládenec z Lagosu ovšem vzal rozhodnutí trenérů pokorně –⁠ a zazářil i jako žolík. Na vítěznou trefu proti Slavii mu stačilo pouhých pět minut na place. Pláchl obráncům a chytře poslal míč ke vzdálenější tyči. „Geniální řešení. Je otázkou, jak často takový kousek dokáže, ale ve chvíli, kdy se to týmu nejvíc hodilo, mu to vyšlo," chválí manažer budějovického áčka Ivo Táborský, sám bývalý útočník.

Quadri Adebayo Adediran, jak zní celé jméno budějovického čipery, se na jihu moc dlouho nerozkoukával. Trefil se hned ve druhém ostrém zápase a pomohl Dynamu do čtvrtfinále MOL Cupu. „Každý gól v novém týmu útočníkovi pomůže, ovšem zásadní moment přišel mnohem dřív. Quadrimu stačilo prvních pár tréninků v Turecku, aby ho kluci vzali mezi sebe. Hned poznali, že umí," vypráví Táborský.

„Quadri má na českou ligu méně obvyklá řešení, tím nám může hodně pomoct," přidává svůj postřeh budějovický kapitán Martin Králik. I on trnul, když Adediran zazdil několik tutovek, zimní posila mohla stihnout víc než jeden ligový a jeden pohárový gól. „Možná někdy vypadá, že je laxní, ale domluvíme mu. Je to kluk, který si dá říct," popisuje Králik.

„Tenhle týden bude za hvězdu, musíme to kolem něj trochu uklidňovat," dodá Táborský s úsměvem.

Ptáte se, odkud se Adediran vzal? Do Evropy přišel ve dvaceti, hrával šestou německou ligu v berlínské multikulturní čtvrti Neukölln a druhou ligu na Maltě. V létě 2021 si ho vyhlédla pražská Dukla, kde o sobě dal nejvíc vědět loni na podzim, ve druholigovém áčku a třetiligovém béčku nastřílel dohromady sedm gólů. Je věřící, takže za všechny poděkoval pohledem upřeným k nebi. „Když ho pochválíte, pokaždé řekne, že mu pomohl ten nahoře," vykládá Táborský.

„I když v Dukle nepatřil k hlavním pilířům, šly na něj výborné reference. Podle jeho agenta je ještě lepší než Fortune Bassey," připomíná Táborský nigerijského útočníka, jenž si na podzim 2021 v Dynamu připsal devět ligových zásahů a pak ho vykoupil Ferencváros Budapešť. V kuloárech se mluvilo o 37 milionech korun, což je pro Budějovice dodneška rekordní přestup.

„Už když jsem Quadriho vezl v Turecku z letiště, říkal mi, že by chtěl jít stejnou cestou jako Fortune," líčí Táborský. „V něčem si jsou podobní, ale třeba Quadri je víc komunikativní. Neostýchá se a když si něčím není stoprocentně jistý, radši se zeptá, aby to dělal pořádně."

Budějovický kouč Tomáš Zápotočný před jarním ligovým startem nadšeně poznamenal: „Z Adedirana bude raketa." K doslovnému naplnění téhle metafory je zatím daleko, africký nováček v Dynamu sotva zažehl motory. „Jasně, ještě s ním bude práce jako na kostele," přiznává Táborský. „Ale na to, že přišel z druhé ligy, si zatím vede nadějně."

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín