Hlavní obsah

Anglie - Česko 0:0Anglická frustrace, fotbalistky s mistryněmi Evropy vydřely senzační remízu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V nedávné kvalifikaci na mistrovství světa dokázaly dvakrát remizovat se silným Nizozemskem, další cennou plichtu uhrály v zimě proti světovým šampionkám z USA a v úterý večer si připsaly další zajímavý výsledek. České fotbalistky ustály fičák v Anglii, která předtím patnáctkrát za sebou vyhrála, a v přátelském utkání s mistryněmi Evropy v Brightonu remizovaly 0:0.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Česká brankářka Olivie Lukášová maří šanci Angličanky Elly Tooneové.

Článek
Fotogalerie

Dovolíte na začátek pár čísel? Držení míče 70 % ku 30 %. Střely 17:6, na branku 5:1. Rohy 12:2. Ani gigantická statistická převaha ovšem anglickým fotbalistkám nestačila, Češky dokázaly uhrát bezgólovou remízu.

„0:0 s Anglií? Cenný výsledek a pro holky ocenění za to, jak zápas odmakaly. Stálo při nás štěstí, ale celkově je remíza z Anglie hodně povzbuzující do dalších utkání," řekl pro Českou televizi trenér Karel Rada.

Angličanky šly do zápasu posílené o páteční výhru nad USA a Lauren Jamesová už ve 4. minutě trefila tyč. Český tým se pak opíral o poctivou defenzivu a litoval zblokované střely Andrey Staškové z konce první půle. „Staša měla dvě šance a já taky něco mohla řešit líp. Přesto jsme si dokázaly, že můžeme hrát i s takhle velkými týmy," líčila záložnice Kateřina Svitková, jež hraje v Chelsea.

Po pauze tlak Anglie zesiloval, po lobu Lauren Hempové se míč znovu otřel o tyč a Češky navíc přišly o zraněnou obránkyni Gabrielu Šlajsovou. „Má něco s kotníkem, víc budeme vědět po dalším vyšetření. Snad to nebude nic vážného a Gábina bude v pořádku," doufal kouč Rada.

Na konci napínavého večera čarovala brankářka Olivie Lukášová, jež vyrazila tutovky Beth Meadové a Fran Kirbyové.

„Moje nejcennější nula z největšího zápasu mojí dosavadní kariéry. Ale není to jen moje zásluha, holky bránily se mnou," vyznala se Lukášová. „Budu vzpomínat i na skvělou kulisu, přišlo přes 21 tisíc lidí. Na hřišti jsme se v tom hukotu moc neslyšely, ale zvládly jsme to. Uhrály jsme dobrý výsledek, jako tým pomalu rosteme."

Češky budou znovu hrát v listopadu a příští rok na podzim jim začne kvalifikace na Euro 2025. Budou se snažit zlomit prokletí kvalifikací, na velkém turnaji ještě nikdy nehrály.

Přípravné fotbalové utkání žen v Brightonu
Anglie - Česko 0:0
Sestava ČR: Lukášová - Šlajsová (75. Dlasková), Bertholdová, Necidová, Krejčiříková (75. Martínková) - Sonntagová, Cahynová - K. Dubcová, Svitková, Szewieczková (57. Khýrová) - Stašková (75. Mrázová). Trenér: Rada.

Reklama