Hlavní obsah

Češi se chystají na umělku. Bolela záda, ale žádná výmluva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to nezvyk, možná jistá komplikace, ale netradiční povrch rozhodně nebude sloužit jako výmluva. Česká fotbalová reprezentace odehraje sobotní kvalifikační zápas o EURO na Faerských ostrovech na umělé trávě. „Je na ní úplně jiný pohyb. Hned po prvním pondělním tréninku na ní bylo pár hráčů trochu rozbitých. Bolela je záda, jak na umělce dlouho nebyli, ale pořád si myslím, že to není problém,“ prohlásil sparťanský záložník Lukáš Sadílek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bratři Lukáš (vlevo) a Michal Sadílkovi během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy na Faerských ostrovech a v Černé Hoře.

Článek

Národní mužstvo tréninkový proces této okolnosti uzpůsobilo, v Praze se na umělce tři dny připravovalo. Po čtvrtečním přeletu v tom bude pokračovat na půdě nejbližšího soupeře. Někteří z hráčů se na umělce častěji nebo alespoň zřídka objeví, jiní musí lovit v paměti. „Hrál jsem na ní naposledy v sedmnácti, ale musíme to zvládnout. Na umělku se nemůžeme vymlouvat," usoudil záložník Alex Král, který je čerstvou akvizicí Unionu Berlín.

Na umělých trávnících hrají například některá mužstva ze Skandinávie, Švýcarska nebo Nizozemska. „V lize jsou tři nebo čtyři. Nedávno jsem na ní hrál v Emmenu, pro nás kluky z Holandska to není takový problém se na ní etablovat," podotkl druhý z bratrů Sadílkových Michal, jenž působí v Twente.

Bratři v reprezentačním triku. Jeden před druhým tajili nominaci a rozesmálo je to i na společné tiskové konferenciVideo: Sport.cz

Ačkoliv se moderní technologie zdokonalují, umělka je jiná než přírodní trávník. Bývá tvrdší, zabrat dostávají záda nebo kolena. A jsou různé druhy, například když Slavii před třemi lety hrozil v kvalifikaci o Ligu mistrů švýcarský Young Boys Bern, našli sešívaní v Česku jedinou umělku, která byla totožná s tou v Bernu. Řada mužstev v tuzemsku se na ni především v zimě připravuje. „V Liberci jsme na ní byli snad tři čtvrtě roku," vybavil si ze štace u Nisy útočník Jan Matoušek.

„Mám k ní negativní vztah. Můj zdravotní stav v minulosti nebyl úplně pozitivní a žádný tvrdší povrch není fajn, ale musím se s tím smířit. Na Spartě je umělka super a doufám, že na Faerech bude podobná. Na umělce do toho jdu spíše pomaleji, abych se přizpůsobil. Brzdy jsou jiné a tělo reaguje jinak než na normální trávě," popsal rozdíly i obtíže obránce Ladislav Krejčí ze Sparty.

Reprezentace se na umělé trávě představila naposledy před necelými devíti lety v Kazachstánu, vyhrála 4:2. Před pár měsíci na ní absolvovala barážové utkání česká jednadvacítka na Islandu a po výhře 2:1 zadělala na postup na EURO. Sparta před rokem vypadla v předkole Konferenční ligy na umělce ve Stavangeru po porážce 1:2.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.