Hlavní obsah

Jurečka, Hložek, Kuchta, Černý. Šilhavý může proti Faeřanům vymyslet sestavu se všemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobývání houževnatého soupeře? To je reálný scénář pro českou fotbalovou reprezentaci v sobotním zápase na Faerských ostrovech ve třetím díle kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Parta kolem kapitána Tomáše Součka bude potřebovat v ofenzivě elán, kreativitu, sílu. A hlavně góly. Kdo je vymyslí a kdo vstřelí? Trenér Jaroslav Šilhavý může být spokojený, jaké možnosti v ofenzivě momentálně má.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Jurečka během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy na Faerských ostrovech a v Černé Hoře.

Článek
Fotogalerie

Slávistický univerzál Václav Jurečka prožil z osobního pohledu famózní nadstavbovou část ligy, v pěti zápasech nasázel dvanáct gólů. „Co víc by měl hráč udělat, aby se v reprezentaci dostal do základní sestavy?" přemýšlí zkušený kouč Vlastimil Palička. „Měl by v ní být," má jasno osmašedesátiletý odborník. Jurečka může nabídnout variabilitu, v ofenzivě může nastoupit prakticky na jakémkoliv postu v jakémkoliv rozestavení.

Do základní sestavy patřili v první části kvalifikace proti Polsku (3:1) a v Moldavsku (0:0) Jan Kuchta a Adam Hložek. „Kuchta je takový rozrážeč, je výborný v presinku. Hložek je zase chytrý hráč s dobrou koncovkou," vypočítává Palička přednosti sparťanského útočníka a borce z Leverkusenu. Hložek v německém týmu hrával často falešného útočníka, hodně se stahoval. V reprezentaci má jinou roli, nastupuje pod hrotem nebo na křídle. Umí se přizpůsobit. Oba jsou navíc prověření, dá se čekat, že se o ně Šilhavý znovu opře.

Rezonuje jméno hbitého křídelníka Václava Černého, jenž výbornými výkony v Twente a patnácti soutěžními góly a třinácti asistencemi v právě končící sezoně přilákal zájem německého Wolfsburgu. Minule byl ale náhradníkem a hrál jen pár minut proti Polsku. „Hodně se o tom mluvilo. Teď se nabízí, aby šanci dostal a formu z Nizozemska potvrdil," míní Palička.

Nováček v reprezentaci Jan Matoušek. Pomohla mu speciální cvičení, změna herního stylu i nové prostředíVideo: Sport.cz

A pozor, k dispozici je i Mojmír Chytil, čerstvý slávistický útočník, jenž zaznamenal na podzim proti Faeřenům v přátelském utkání hattrick. „Ale myslím, že tohle bude hrát v uvažování trenérů minimální roli, tohle bude jiné utkání na půdě soupeře. Odhaduji, že Chytil začne mezi náhradníky," prorokuje bývalý kouč Zlína, Jablonce či Opavy. Debut bude vyhlížet ještě expres z Bohemians Jan Matoušek.

Jak Jurečku, Hložka, Kuchtu a Černého dostat najednou na hřiště? Šilhavý v posledních zápasech vsadil na formaci se třemi stopery a dvěma halvbeky (wingbeky). V tomto herním schématu by se všem čtyřem hledalo těžko místo, proti Faerským ostrovům by ale Šilhavý mohl využít jen dva stopery, Vladimíra Coufala a Davida Juráska by stáhnul na pozici klasických krajních obránců. „Je to reálné," přikyvuje Palička.

Ve středu zálohy by Součka a někoho z dvojice Alex Král/Michal Sadílek doplnil třeba Hložek, na křídlech by kmitali Černý s Jurečkou a na hrotu Kuchta. Vsadí Šilhavý na takovou sestavu? Nebo ji poskládá jinak?

Reklama