Hlavní obsah

Češi spoléhají na kouzlo Rosického, Poláci jsou navíc venku poloviční

PRAHA

Mají nůž na krku, ale mohli by se spolehnout na dvě jistoty. S Tomášem Rosickým v sestavě se fotbalové reprezentaci většinou daří, navíc Poláci jsou venku o poznání méně nebezpeční než na domácím hřišti. Před sobotním zápasem kvalifikace mistrovství světa 2010 o tom alespoň vypovídají statistiky Castrol Indexu, oficiálního partnera FIFA.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Rosický během utkání proti San Marinu.

Článek

Také čísla potvrzují, co všichni dávno vědí. Bez Tomáše Rosického fotbalová reprezentace strádá. Během jeho dlouhého zranění dokázal národní tým v probíhající kvalifikaci vyhrát pouze dva ze sedmi zápasů. Jenom to zapadá do bilance od února 2000, kdy Malý Mozart v přátelském utkání v Irsku debutoval. Od té doby reprezentace dokázala vyhrát jen 44% zápasů, v nichž Rosický nenastoupil. Zato když byl k dispozici, radovala se v 67%. A výmluvný je i průměr vstřelených gólů na zápas - s Rosickým 2,35, bez něj 1,56...

„I proto je před závěrem kvalifikace dobrou zprávou, že se Tomáš znovu stává oporou Arsenalu. Nechci mu přisuzovat roli spasitele, navíc když ještě nemůže být v top kondici. Jedna jeho akce však může rozhodnout zápas, protože on v sobě schopnost geniální přihrávky prostě má. To by mělo platit i na Poláky,“ říká trenér Stanislav Levý, český garant projektu.

Baroš v čele českého žebříčku

Castrol Index na základě statistických údajů určuje, jaký vliv měl hráč na výsledek mužstva. Rosický zatím nastoupil pouze v domácím zápase se San Marinem, a tak nemá odehraný dostatečný počet minut, aby mohl figurovat v průběžném hodnocení celého českého týmu. To zatím vede útočník Baroš před obráncem Rozehnalem a záložníkem Kováčem.

„Čtyři góly, které Baroš dal San Marinu, nelze přeceňovat, ale na druhou stranu - i takového soupeře je umění překonat. Milan se dostal ve svém klubu do velké pohody a je to navíc rychlostní typ útočníka, s nímž má problémy každá obrana,“ poukazuje Levý na další zbraň Haškova týmu.

Jedenáct nejlépe hodnocených Čechů
1. Baroš 7,97, 2. Rozehnal 7,70, 3. Kováč 7,58, 4. Jankulovski 7,10, 5. Pospěch 7,02, 6. Grygera 6,37, 7. Sionko 6,33, 8. Šírl 6,29, 9. Polák 6,20, 10. Plašil 5,56, 11. Čech 4,87.
Ideální sestava kvalifikace podle Castrol Indexu
Mikkelsen (Faer. ostr.) - Ooijer (Niz.), Dunne (Ir.), Majstorovič (Švéd.), Bruno Alves (Portug.) - Schweinsteiger (Něm.), Källström (Švéd.), Lampard (Angl.), Koren (Slovin.) - Konstantinu (Kypr), Rooney (Angl.).

Polákům by mohl chybět Smolarek

Analýza dosavadních zápasů ve 3. skupině ukazuje také další povzbudivý fakt. Poláci jsou na hřištích soupeře jen poloviční a inkasují v průměru dva góly na zápas. „Jsou opravdu jako den a noc, takže i výhoda domácího prostředí by pro nás měla sehrát významnou roli,“ věří Levý.

V analýze před utkáním na Slovensku upozorňoval na Šestáka - a on pak opravdu otevřel skóre. Z Poláků nikoho až tak nevyzdvihuje. „Jsou pro nás přece jen méně čitelní, protože nový kouč povolal hodně hráčů z polské ligy. Hodně mě překvapilo, že nevzali útočníka Smolarka. I když je bez angažmá, na něj bych upozorňoval v první řadě. Se šesti góly je přece jen čtvrtým nejlepším střelcem celé kvalifikace,“ diví se Levý. „Poláci pak mají několik hráčů se dvěma trefami, góly mohou dávat třeba záložníci Lewandowski a Blaszczykowski. Také soupeř bude hrát o všechno, přesto jsem před sobotním zápasem optimista,“ ujišťuje zkušený kouč.

Žádné obavy v něm nevzbuzuje ani skutečnost, že si Poláci najali psychologa. „Je to individuální, jak se na to který hráč dívá. Já se k psychologovi nikdy neuchýlil. V Německu jsem sledoval, že třeba hokejoví brankáři k nim hodně chodili. Ovšem krátkodobá spolupráce těsně před zápasem by zatím neměla mít velký efekt,“ myslí si Levý.

Reklama

Související témata: