Hlavní obsah

Do Švédska i se Zeleným. Může hrát stopera i levého obránce, vyzdvihuje Rada

Jednou už sice Jaroslav Zelený za nároďák hrál, jenže šlo o „náhradní“ tým, když ten áčkový musel kvůli covidu do karantény. Ve čtvrtek si může jablonecký obránce připsat druhý reprezentační start v kvalifikaci o mistrovství světa v Solně proti Švédsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Jaroslav Zelený během utkání Ligy národů se Skotskem.

Článek

29letý obránce čekal od onoho záskoku v utkání se Skotskem v září 2020 na další nominaci téměř rok a půl. Už před loňským evropským šampionátem byl ve hře, když reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý řešil otázku stoperů. Figuroval mezi náhradníky.

„Určitě bych to rád zkusil a vidělo by se. Buď bych vyhořel, nebo by si to sedlo," líčil pak s úsměvem pro Sport.cz. „Ale nevybrali si mě a nedá se svítit. Škoda. Každý hráč by se na mistrovství Evropy rád podíval. Ale na druhou stranu trenéra Šilhavého chápu. Kvalifikaci odehrála nějaká sestava a určitou chemii je potřeba v týmu udržet," říkal.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jaroslav Zelený z Jablonce a Jan Kopic z Plzně.

I nyní Šilhavý musí řešit složení defenzivní řady, neboť ta z loňského šampionátu se mu zcela rozpadla. Nyní již Zeleného povolal. Na vlastní oči ho sledoval například před čtyřmi týdny v Podještědském derby v Liberci.

„Je to vyznamenání pro nás i pro něj, že máme v národním týmu hráče, i když jsme v tabulce takhle dole," přiznává jablonecký kouč Petr Rada.

„S reprezentačním trenérem jsem mluvil a doporučil jsem mu ho s tím, že Jarda je připravený. Myslím, že i sám chce reprezentovat a podle mě by i měl, protože je velmi dobrý fotbalista. Je levonohý, hrát může levého obránce i stopera," pokračuje Rada.

Právě kvůli své univerzalitě se odchovanec Hradce Králové nyní může Šilhavému náramně hodit. Většinu uplynulé sezony odehrál jako stoper. Až letos na jaře se v souvislosti se zraněním Kroba opět vrátil v Jablonci na svou původní pozici. Tedy na levý kraj obrany.

„Míče nechce jen odkopávat, chce tvořit, což je někdy na úkor našich vlasů na hlavě. Je mi to však milejší, než kdyby hrál nějaký hurá fotbal," oceňuje ho Rada.

Šance na postup přes Švédy jablonecký kouč vidí nerozhodně. „Škoda, že nemůže hrát Schick, který je klíčový. Ale vidím to padesát na padesát. Jedinou nevýhodou je, že hrajeme venku na jeden zápas. Důležité však je, aby tam byli lidi a pak se do toho i naši hráči ponoří stejně. Držím palce," uzavírá.

Reklama