Hlavní obsah

Dvě rány pro Lvíčata a skóre 1:9. Je to memento směrem k EURO, řekl Suchopárek po letošním epilogu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povedený rok orámovaný postupem na EURO pro českou jednadvacítku skončil dvěma listopadovými zádrhely. Pátek: debakl 1:5 v Portugalsku. Úterý: debakl 0:4 s Norskem. „Snad budeme příště zase silnější,“ řekl trenér Jan Suchopárek po přáteláku ve španělském San Pedro del Pinatar. Narážel na to, že se Lvíčata kvůli klubovému MOL Cupu musela obejít bez několika opor. V Portugalsku poslal na plac devět nováčků a proti Norsku další tři. Výsledek? Dvě jasné porážky. Do startu mistrovství Evropy zbývá sedm měsíců, další dva testovací zápasy se odehrají v březnu.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Trenér fotbalové jednadvacítky Jan Suchopárek.

Článek

Narážel na to, že se Lvíčata kvůli klubovému MOL Cupu musela obejít bez několika opor. V Portugalsku poslal na plac devět nováčků a proti Norsku další tři. Výsledek? Dvě jasné porážky. Do startu mistrovství Evropy zbývá sedm měsíců, další dva testovací zápasy se odehrají v březnu.

Druhý listopadový duel, druhá porážka o čtyři góly. Čím to?

Zápas rozhodly dvě minuty. Náš dobrý vstup do utkání devalvovaly první dvě inkasované branky kolem třicáté minuty. Norsko nás přehrávalo dobrou poziční hrou a jeho hráči byli technicky lepší než naši. Byli efektivnější a kvalitnější v práci s míčem, finální přihrávce či výběru místa v koncovce. Tohle všechno rozhodlo zápas.

Co se ještě nepovedlo?

Ve druhé půli jsme udělali hloupou penaltu a čtvrtý gól jsme dostali z rohového kopu, kdy jsme špatně takticky reagovali na vývoj situace a nechali soupeře lacino skórovat. Tenhle tým měl některé zajímavé hráče, které můžeme očekávat i v dalších nominacích, ovšem celkově to byl atypický sraz. Hráči se měnili a neměli jsme některé kluky z užšího kádru, což mělo vliv na naši kvalitu.

Včetně defenzívy? Inkasovali jste celkem devět gólů, víc než za celou kvalifikaci.

Je to velké číslo, na které nejsme zvyklí. Hlavně Portugalci měli špičkovou kvalitu, jejich hráči jsou zvyklí na určité tempo hry a řešení situací. Stejně jako Norové je řešili o půl vteřiny nebo vteřinu rychleji a měli jsme s tím v některých fázích zápasu problémy.

Před partií s Norskem jste mluvil o tom, že se chcete s úspěšným rokem rozloučit solidním výsledkem, jenže vám to nevyšlo. Velká kaňka na roce 2022?

Pro někoho je to možná kaňka, pro mě je to memento vzhledem k tomu, co nás čeká na EURO. Týmy, s kterými jsme na tomhle srazu hráli, mají jinou kvalitu než ty, s kterými jsme se potkali v kvalifikační skupině a v baráži. Tedy kromě Anglie. Tentokrát jsme neměli nejlepší hráče a rozdíl ve výkonnosti byl znát. Zato Portugalcům chyběli jen tři, jinak byli komplet. Ale nechci se na to vymlouvat. Byly tam trochu naivní chyby, je potřeba s tím pracovat.

Jak?

Jsem přesvědčený, že technické nedostatky se částečně odstranit dají. Říkal jsem po zápase hráčům, že je nutné na tom permanentně pracovat v tréninku. Pak může být v klíčových momentech výkonnost lepší a hráči se můžou prosazovat do zahraničí. Proti Norsku jsme měli jediného krajánka, což byl záložník Honza Žambůrek z dánského Viborgu. Jinak jsme měli jen hráče z první a druhé ligy, zatímco v případě Norů to bylo skoro naopak. Nebo půl na půl.

Platí, že v březnu odehrajete dvojzápas s Belgií a Nizozemskem, což jsou další účastníci EURO?

Vypadá to tak, mělo by se hrát znovu ve španělském Pinataru. Tyhle dva týmy by měly být potvrzené v nejbližších dnech, takže by nás zase měla čekat dvě kvalitní utkání. A snad i v co nejsilnějším složení, protože březnový reprezentační termín bude na rozdíl od tohoto oficiální.

Reklama