Hlavní obsah

Rusko "21" - Česko "21" 2:2Fotbalová jednadvacítka remizovala v Rusku a na Euro nepostoupila

Aktualizováno

Čeští fotbalisté do 21 let na evropský šampionát 2013 v Izraeli nepostoupili. V odvetném barážovém utkání remizovali svěřenci Jakuba Dovalila v Rusku 2:2, když závěr utkání dohrávali bez vyloučených Kalase s Kadlecem. Po dvoubrankové výhře z prvního zápasu v Jablonci se z postupu na ME radují Rusové.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Václav Kadlec smutní. V baráži fotbalistů do 21 čeští hráči v Rusku smolně remizovali a na evropském šampionátu v příštím roce si nezahrají.

Článek

Svěřenci trenéra Jakuba Dovalila se v Jekatěrinburgu oklepali po brzkém inkasovaném gólu z penalty, dvěma brankami Wágnera otočili skóre a pak i po Kalasově vyloučení ze 75. minuty sahali po "postupové" třetí trefě. Tecl však trefil břevno a vzápětí rozhodl Kirillov. V závěru dostal červenou kartu ještě Kadlec.

Český kouč před odvetou baráže hned na šesti místech promíchal základní jedenáctku a hra jeho týmu se oproti pátečnímu utkání změnila k nepoznání. "Lvíčata" si přitom těžko mohla představit horší vstup do utkání. Jeden z navrátilců do sestavy stoper Kalas totiž už po pěti minutách fauloval v šestnáctce Kanunnikova a Smolov z nařízené penalty podobně jako v Jablonci nezaváhal. Útočník Machačkaly navázal na své dvě trefy z prvního utkání.

S Čechy ale inkasovaný gól nijak neotřásl, byť v té chvíli potřebovali k postupu na šampionát třikrát skórovat. Srovnat se jim povedlo hned za dalších šest minut. Do Pospíšilovy střílené přihrávky vložil špičku kopačky Wágner a zaznamenal první branku hostujícího celku v baráži.

Dovalilovi svěřenci ožili a celý úvodní poločas udávali tempo hry. Ve 21. minutě upadl ve vápně Kadlec, ale sudí Munukka penaltu neodpískal a udělil sparťanskému útočníkovi žlutou kartu. Českou hru oproti prvnímu zápasu rozhýbal Kadlecův klubový spoluhráč Krejčí, který doléčil virózu. V 29. minutě vypálil k bližší tyči a sbornou zachránil skvělý Zabolotnij.

I v oslabení Češi svého soupeře zatlačili

Tlak hostů gradoval a před přestávkou přinesl ještě dvě dobré šance. Ve 42. minutě se nadechl k velkému sólu Kadlec, prošel až před branku, ale v tísni střílel těsně mimo. Mezi tyče nezamířil ani Mareček.

Po změně stran český nápor na chvíli ustal. V 64. minutě ale "Lvíčata" odvetu ještě více zdramatizovala. Po centru vrátil míč přes hlavu zpět před branku Kalas a Wágner dorážkou pod břevno vstřelil svůj druhý gól.

V 73. minutě se málem hosté dočkali "postupové" trefy. Krejčí krásně vysunul kolmicí Kadlece, ale ten ve skluzu jen trefil ruského brankáře a podtrhl svoji střeleckou smůlu v baráži.

Za dvě minuty ukázal finský sudí druhou žlutou kartu Kalasovi, Češi se však vzepjali k heroickému výkonu a i v oslabení tlačili. Deset minut před koncem se chytil za hlavu střídající Tecl poté, co hlavičkoval do břevno. O tři minuty později přišlo defitivní rozezlení, Kirillov povedenou střelou překonal Koubka a poslal Rusko na šampionát.

Odveta baráže o postup na fotbalové ME do 21 let v Jekatěrinburgu:
Rusko - Česká republika 2:2 (1:1)
Branky: 6. Smolov z pen., 83. Kirillov - 12. a 64. Wágner. Rozhodčí: Munukka - Heininen, Aravirta (všichni Fin.). ŽK: Šatov - Kalas, Kadlec, Vaněk, Wágner. ČK: 75. Kalas, 87. Kadlec. První zápas: 2:0, postoupilo Rusko.
Sestava ČR: R: Koubek - Holeš, Čmovš, Kalas, Lecjaks - Vaněk (65. Tecl), Pospíšil (86. Daníček), Mareček, Krejčí (78. Vůch) - Kadlec - Wágner. Trenér: Dovalil.

Reklama

Související témata: