Hlavní obsah

Fousek před Ligou národů: Tým je ambiciózní. Sestup? Na post trenéra nebude mít vliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České fotbalové reprezentace čekají klíčové dva týdny. Elitní mužstvo mužů bude bojovat o udržení ve skupině A Ligy národů, hráče do 21 let čeká baráž o EURO. Předseda FAČR Petr Fousek zmiňuje důležitost čtyř nadcházejících duelů a vylučuje, že by případný neúspěch A-týmu stál místo kouče Jaroslava Šilhavého.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace v Praze.

Článek
Fotogalerie

„Je před námi hlavní cíl zářijové kampaně, tedy pokusit se zůstat ve skupině A Ligy národů. Nepředpokládám, že by případný sestup měl dopad na posty trenérů. Hlavním cílem je pochopitelně postup na EURO 2024 v Německu," řekl Fousek novinářům.

Reprezentaci čeká v sobotu domácí duel s Portugalskem, v úterý pak klání ve Švýcarsku. „Kalkulace jsou liché, souhlasil bych, že se bude rozhodovat až ve Švýcarsku," zmiňuje předseda fotbalové asociace střetnutí se soupeřem, který před závěrečnými dvěma zápasy ztrácí z posledního místa skupiny na českou reprezentaci jeden bod.

Sobotní klání s týmem kolem hvězdného Cristiana Ronalda v pražském Edenu je vyprodané. Podle Fouska za tím stojí slušné červnové výsledky reprezentace, předvedená hra i samotný fakt, že místo ve skupině A nabízí fanouškům atraktivní soupeře.

„Trenér Šilhavý provedl určité korekce přístupů a mužstvo je zdravé, ambiciózní a charakterní. Jestli nám někdy chybí kvalita, vynahrazujeme ji něčím jiným. Dobré výsledky vyvolaly ohlas v mezinárodním fotbale, což nás těší," dodal Fousek.

Vzpomínky na větrný Island

Kromě elitního mužstva čeká klíčové dvojutkání také hráče do 21 let. V pátek a v úterý nastoupí v baráži o nadcházející EURO proti Islandu. Nejprve na hřišti soupeře, odveta se poté koná v Českých Budějovicích.

„Baráž považujeme za nesmírně důležitou. Jsem optimista, aniž bych chtěl soupeře podceňovat. Vím, jaké to je hrát u nich na umělé trávě. Na Islandu jsou také náročné přírodní podmínky. Pamatuji, že když jsem u týmu působil a chytal tehdy ještě Petr Čech, tak po jeho výkopu zůstal míč viset nad půlící čarou," vzpomínal Fousek.

Mužstvu samozřejmě věří a doufá, že výběr trenéra Jana Suchopárka si přiveze nadějný výsledek.

Reklama