Hlavní obsah

Hlavně ne Kocourkov, žádá expert před hlasováním o Šilhavém. Co zahraniční kouč?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozbor říjnového srazu se většinou vždycky stočil k ústřednímu tématu. Má na lavičce fotbalové reprezentace skončit Jaroslav Šilhavý, nebo ne? Jak asi v úterý rozhodne výkonný výbor FAČR? Nebylo by řešením přivést trenéra ze zahraničí…? „Výkonný výbor má dvanáct členů, přitom málokdo z nich má trenérské zkušenosti. O osudu trenéra reprezentace by měl rozhodnout především sportovní aspekt,“ poukazuje expert Jan Rajnoch v pořadu Přímák na Sport.cz.

Varianty změny na lavičce. Vzít někoho rychle, to by byl KocourkovVideo: Sport.cz

 
Článek

Češi mají díky klopýtání Poláků postup na EURO stále ve svých rukou, mužstvo však ztrácí svou herní tvář. Nadchází tak soudné úterý, kdy by mělo být řečeno, jak a s kým dál.

„Trenér Šilhavý by měl podat zprávu. Své by si pak měla říct sportovní rada a také nový technický ředitel svazu Erich Brabec,“ očekává Jan Rajnoch.

Předjímat rozhodnutí dvanáctičlenného výboru je těžké.

Jak dopadne hlasování výkonného výboru FAČR. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Nejrychlejší řešení není nejideálnější. Svěřit někomu poslední dvojzápas ve skupině, a pak ho zase vyhodit a hledat někoho dalšího už s výhledem na EURO, to bychom byli jako v Kocourkově,“ varuje bývalý reprezentant.

Jména jako Trpišovský či Svědík jsou vázána v klubech. Padat budou další, volní trenéři se samozřejmě najdou.

„Za tři dny srazu už nenaučíte hrát kluky fotbal. Musíte je především nažhavit, udělat patřičnou atmosféru. Jako uměl Karel Brückner.“

Vydat se cestou zahraničního trenéra? V Česku je dost zkušených koučůVideo: Sport.cz

Zvažovat se může i cizinec. Zahraniční cestu už zkusil hokej a vlastně všechny další větší kolektivní sporty.

„Pravdou je, že po první špatné zkušenosti Sparty byli všichni k této variantě skeptičtí, ale teď je velmi úspěšná. Mám dojem, že realizační tým Briana Priskeho nám tady trochu nastavuje i kulturu fotbalu ze západní Evropy, nebo chcete-li ze severní Evropy,“ připomíná Rajnoch dánské experty na lavičce mistrovské Sparty.

Přesto pro cizince nehlasuje. „Nebral bych to jako neúctu k domácím trenérům. Já si prostě myslím, že máme spoustu kvalitních koučů. Dá se říct, že nastupuje i nová generace, která však asi ještě není připravená vést národní tým,“ neztrácí optimismus.

„Myšlenka na cizince může být. Ale já jsem zastáncem, že tady pořád máme dost kvalitních trenérů, kteří jsou schopni dát nároďák dohromady,“ zdůrazňuje Rajnoch.

Reklama