Hlavní obsah

Hráče pro reprezentace neuvolníme! Ke Spartě se přidala také Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Termínovou kolizi se rozhodla vyřešit rázně. Fotbalová Sparta neuvolní hráče pro nadcházející reprezentační aktivity. Klub odehraje 4. kolo MOL Cupu na hřišti Baníku Ostrava v oficiálním termínu 19. listopadu, při kolizi s reprezentačními srazy je pro Letenské jednoznačnou prioritou pohárové utkání. Pražané marně žádali o přeložení pohárového utkání do jarní části sezony. Hráče pro potřeby reprezentace neuvolní ani mistrovská Plzeň. Důvodem Viktorie je enormní herní vytížení, aktuální zdravotní stav hráčů a zároveň termín, na který klub dle regulí není povinen hráče uvolnit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty Praha a Aiham Ousou ze Slavie Praha během derby.

Článek

K dohodě nedošlo, proto se letenský klub rozhodl k netradičnímu řešení. Národní tým hraje 16. listopadu přípravný zápas s Faerskými ostrovy v Olomouci a 19. listopadu s Tureckem v Gaziantepu - přitom v ten samý den má Sparta nastoupit v Ostravě. Několik jejích hráčů je také důležitou součastí reprezentace do 21 let, která se v přípravě na letní EURO utká venku 18. listopadu s Portugalskem a 22. listopadu s Norskem.

"Klub není dle mezinárodních řádů povinen hráče v tomto termínu pro srazy národních týmů poskytnout. S jednou výjimkou: Casper Höjer musí být v případě nominace uvolněn pro dánskou reprezentaci, protože Dánsko je účastníkem mistrovství světa v Kataru a jeho jméno se objevilo v předběžné nominaci," poukazuje Sparta na klubovém webu s dodatkem, že uvolnění se nebude týkat žádného jejího dalšího hráče.

Změna v rozestavení se vyplatila. Ukázali jsme, že umíme vyhrát velký zápas, těší Briana Priskeho.Video: Sport.cz

"Navrhli jsme sehrání utkání 4. kola MOL Cupu Baník - Sparta v náhradním termínu dne 8. února. 2023. Tomuto návrhu nebylo vyhověno, přestože další kolo domácí pohárové soutěže je úředně naplánováno až na 1. března následujícího roku," zdůrazňuje Sparta s dovětkem, že o svém rozhodnutí již informovala zástupce Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

Slezané nejprve na twitteru uvedli, že termín je nadále otevřený, později však potvrdili, že se bude hrát 19. listopadu. "Poté, co nedošlo k dohodě o náhradním termínu, zůstává v platnosti úřední termín," informovali zástupci Baníku.

"Zástupci asociace i reprezentačních výběrů opakovaně jednali se všemi zainteresovanými stranami a hledali vhodný kompromis i vzhledem k úřednímu termínu osmifinále MOL Cupu. Některé kluby svá utkání MOL Cupu ve shodě přeloží, některé trvají na úředním termínu," uvádí FAČR ve svém stanovisku.

"Povinnost odehrát v listopadovém termínu přípravné zápasy vyplývá z pravidel UEFA, přestože tato utkání nejsou součástí mezinárodního kalendáře FIFA, podle kterého je povinnost hráče pro reprezentační účely uvolnit," vysvětluje asociace.

"UEFA již zastřešuje právě i přátelská utkání, proto v tomto termínu hrají přípravu téměř všechny evropské týmy, ať již účastníci či neúčastnící MS v Kataru. FIFA navíc nedávno konstatovala, že podporuje účast hráčů na těchto přípravných zápasech, a apelovala na kluby, aby své hráče uvolnily," poukazuje FAČR.

Mezi hlavní důvody Plzně patří enormní herní vytížení během podzimní části a zdravotní problémy hráčů. „Od startu sezony jsme absolvovali obrovskou porci 27 zápasů, což znamená odehrání utkání každý čtvrtý den. V tuto chvíli máme velmi početnou marodku a sezonu dohráváme s velkým rizikem případných dalších zranění," vysvětluje Daniel Kolář, sportovní ředitel Viktorie.

Odnášíme si obrovskou motivaci pro další práci. Je vidět, že světový fotbal je jinde, říká Michal BílekVideo: Sport.cz

„Musíme brát ohled na zdraví hráčů a zmíněné období maximálně využít pro regeneraci, doléčení a rekonvalescenci. Rozhodli jsme se tedy využít práva klubu a pro tento sraz hráče ze zmíněných důvodů neuvolnit," dodává Kolář s tím, že pro klub i nadále bude ctí, když jeho hráči budou adepty na reprezentační dres. „Hrát za nároďák je pro hráče i nás velkou poctou, bohužel termínová listina je tuto sezonu vzhledem k mistrovství světa v Kataru extrémně nahuštěná. U hráčů, kteří připadali v úvahu pro nominaci, jsme přihlédli i k doporučení našich lékařů. Zdraví hráčů musí být naše priorita," zdůrazňuje Kolář.

Podzimní část Fortuna ligy skončí v neděli 13. listopadu, úřední termín MOL Cupu je naplánován na sobotu 19. listopadu, tedy den před startem MS v Kataru, kam se česká reprezentace neprobojovala.

Nominaci na přípravná utkání oznámí trenér Jaroslav Šilhavý již zítra v Olomouci.

Reklama