Hlavní obsah

Jankto vysekl poklonu Součkovi. Pro nároďák je klíčový, dlouho tady nebyl takový hráč!

Lublin/Praha

Když česká fotbalová reprezentace v úvodu středečního kvalifikačního duelu s mocně oslabeným Estonskem inkasovala, v záložníkovi Jakubu Janktovi na vteřinu hrklo. Se spoluhráči to ale vzali za správný konec, zápas rozhodli už do přestávky čtyřmi góly, po ní přidali další dva. Jankto se na debaklu outsidera 6:2 podílel jednou trefou.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Autor hattricku Tomáš Souček (vlevo) se spoluhráči Jakubem Janktem a Pavlem Kadeřábkem.

Článek

Bylo těžké nastupovat proti oslabenému soupeři, kdy se od vás čekala jedině výhra?

Klíčem bylo soupeře nepodcenit. Paradoxně zkraje zápasu jsme obdrželi hodně laciný gól. Možná nás ale probudil, až do konce prvního poločasu jsme byli jasně lepší. Vytvořili jsme si několik šancí, mohli jsme dát do přestávky i víc než čtyři góly.

Také druhý poločas jste začali výborně dali jste dvě branky. Proč potom došlo k polevení?

V závěru jsme ale mohli přidat ještě další góly. Myslím, že výsledek je parádní. Když jsem se díval na jiné výsledky... Slováci remizovali s Kyprem nebo Portugalci vyhráli jen těsně nad Ázerbájdžánem. Což ukazuje, že týmy jsou vyrovnané. Šest gólu Estoncům musíme brát.

Dva góly jste však dostali. Jsou mementem?

Určitě jsou varováním. Estonci navíc trefili břevno. Musíme defenzivní fázi do dalších zápasů zlepšit. Tohle když uděláme s Belgií, potrestá nás z každé šance. Chyby byly, ale zápas byl z naší strany hodně pozitivní.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Tomáš Souček (vlevo) oslavuje svoji trefu proti Estonsku s Jakubem Janktem.

Ale přece jen, inkasovat dvakrát s oslabeným soupeřem. Byla na vině ztráta koncetrace?

Pozor, soupeř nebyl slabý. Překvapilo nás, že nás presovali po celý zápas. Nenechali nás hrát. Ale souhlasím. Především při prvním gólu Estonců měla být naše pozornost vyšší.

Hattrickem se blýskl Tomáš Souček, který válí v Premier League v dresu West Hamu. Co jste mu po utkání říkali?

Sukovi jsme pogratulovali, hattrick je hattrick. Je vidět, že je v parádní formě, je pro nás určitě klíčovým hráčem. Daří se mu neskutečně ve West Hamu, společně s Cufem (Coufalem). Je to skvělé pro celý český fotbal. Dlouho tady nebyl takový hráč, záložník, který dá v anglické lize devět gólů za třicet zápasů. Neskutečný. Všichni Sukovi moc fandíme.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Gól! Patrik Schick se prosadil v pokutovém území a estonský brankář se po míči marně natahoval.

Do zápasu jste šli z voleje, den před utkáním jste absolvovali jediný společný trénink. Neobával jste se, že to bude herně drhnout?

Tento sraz je celkově speciální, v osmi dnech odehrajeme tři zápasy. Spousta z nás hrála ještě v neděli v klubech. Ale jsme spolu už delší čas, herní systémy se nemění, šlape nám to. Příprava nebyla tak důležitá jako v období, kdy jsme s trenérem Šilhavým začínali.

Reklama

Související témata: