Hlavní obsah

Klikaři, vítal trenér Vrba na reprezentačním srazu sparťanské hráče

Praha
Aktualizováno

Jasně že sparťanským fotbalistům k pohárovému vítězství a tudíž zisku double gratuloval. Samo sebou, že ale také neopomněl přidat, jací jsou klikaři. „A ne snad? Pohárové finále se nevyvíjelo podle jejich představ a vše spělo k vítězství Plzně,“ pravil reprezentační kouč Pavel Vrba, když v dnešním dopoledni vítal na pražském srazu svých patnáct vyvolených, sparťany a Plzeňáky pochopitelně mezi nimi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba na srazu české fotbalové reprezentace před utkáním ve Finsku naplánovaném na 18. května 2014 v Praze.

Článek
Fotogalerie

Zkoumavým pohledem aktéry sobotního pohárového finále sjíždět nemusel. Natož pak, aby je nutil, aby na něho dýchli...

„Jsou to profesionálové, takže jsem neměl obavy, že by na reprezentační sraz přišli v takovém stavu, abych je hned zase poslal domů. Jsou mladí, perspektivní a začít kariéru v národním mužstvu takovýmto způsobem? Ne, to by si netroufli," byl si Vrba jistý, že ani šest vítězů z Letné, ani truchlící tříčlenná enkláva z jeho bývalé Plzně zapíjení triumfu či žalu rozhodně nepřehnala.

Jako ve škole

Ani nemohla, když na krátkém srazu před cestou ke středeční přípravě do Finska nachystal trenér napěchovaný program. Dopoledne i odpoledne video z předchozího remízového střetnutí s Norskem s rozborem toho, co se mu na hře nelíbilo, odpoledne trénink, v pondělním dopoledni zase video a příprava. A k tomu pohovory. Individuální i skupinové.

„Každému jsem navíc poslal sestřih zápasu s Norskem a „vysvědčení" se spoustou koleček, čárek a šipek, aby na vlastní oči viděli, co od nich vyžaduji, čtyři dny před srazem k nim doputovalo další, v němž jsem se zaměřil na Finy.  A s každým jsem pochopitelně mluvil telefonicky a vyjádřil se k jeho výkonu v prvním duelu pod mým vedením," prozrazoval trenér národního týmu svou pracovní náplň v předchozích dnech.

Trenér bral Petrželu v ochranu

V prvních hodinách srazu se ještě všechno točilo kolem sobotního pohárového finále mezi Spartou a Plzní, pochopitelně že hlavním tématem těchto hovorů byl nešťastník Petržela, který nejprve Pražanům nabídl vyrobenou penaltou vyrovnání a pak selháním při penaltovém rozstřelu i trofej.

„Sice finále školáckou chybou a neproměněnou penaltou rozhodl, ale jinak sehrál vynikající utkání a patřil v něm k nejlepším. Plzeňáci ho teď asi moc rádi nemají, ale on nad ostatní vyčníval a výkonem mě mile překvapil," bral Vrba svého klubového oblíbence v ochranu.

„Ostatně, v nominaci na duel s Finskem figuruje mezi náhradníky a může se stát, že na utkání s Rakouskem ho do kádru povolám," potvrzoval, že Petrželovi pohárový zkrat rozhodně nezazlívá.

Trojice legionářů teprve dorazí

Z osmnácti hráčů, které pro cestu na sever nominoval, se sešel v Praze jen s patnácti. „Rosický hrál s Arsenalem v sobotu vítězné finále, a proto přiletí až v pondělí, což je i případ Suchého, jenž hraje s Basilejí ligový zápas dnes. Michal Kadlec pak dorazí v průběhu nedělního odpoledne," vysvětloval trenér absenci reprezentační trojice.

Mezitím stačil připomenout pětici legionářů z Anglie a Německa, že na ni čeká odpoledne na deštěm skrápěném Strahově náročnější program než na ostatní. Štěchovi, Vydrovi, Pudilovi, Daridovi a Václavu Kadlecovi totiž skončila sezóna dřív než ostatním, a i když se v uplynulých dnech chystali v tuzemsku se svými mateřskými kluby, hodlal je Vrba zapřáhnout víc.

A to nikoli jen proto, že někteří z nominovaných ještě o víkendu hráli a tudíž si přivezli na sraz drobná zranění. „Ale nic vážného," uklidňoval trenér Vrba.

Zápas s Finskem hraje česká reprezentace ve středu od 18 hodin v Helsinkách, na sever zamíří v úterním dopoledni.

Reklama

Související témata: