Hlavní obsah

Levý si pomocí vojenské technologie posvítí i na Rosického

Pavel DosadilSport.cz

Budou rozebraní do posledního šroubku. Čeští fotbalisté nebudou v klíčovém kvalifikačním duelu na Slovensku jen pod drobnohledem trenérů a fanoušků. Znovu se na ně zaměří také moderní kamerový systém, jemuž neunikne žádný detail výkonu hráče. Výsledkem pak po vyhodnocení naměřených údajů bude takzvaný Castrol Index, který ukáže, jak byl fotbalista mužstvu prospěšný.

Článek

Ani fotbal se neubránil vpádu moderních technologií. „Když jsme před třiceti lety měli hrát v Anglii, poslali jsme tam kameramanku, která ze střechy soupeře natočila. Pak jsme se na to s trenérem Pospíchalem dívali a měli aspoň nějaké informace... Dnes už jsou pomocí moderního systému všichni hráči na trávníku tak rozpitvaní, že o nich můžete vědět téměř všechno,“ srovnává trenér Stanislav Levý.

Internacionál a bývalý hráč Bohemians se stal garantem projektu firmy Castrol pro Českou republiku. Levý vyhodnocuje údaje získané kamerovým systémem, který pracuje na principu technologie navádění vojenských raket... „Analyzováním strávíte dost času, ale hodně to pomáhá. Systém detailně odhalí, na co je třeba se soustředit. Rozhodně to ulehčuje přípravu na soupeře,“ pochvaluje si.

Bývalý klokan může být rád, že když sám hrával, pod takovým drobnohledem nebyl. „Pamatuji se, jak mi Pospíchal jednou chtěl dokázat, že málo běhám. Asi třem hráčům nám dal opasek s dvě kila těžkou vysílačkou, jenže já popobíhal i v přerušené hře a trenér se pak nestačil divit, kolik jsem toho naběhal. Dnes už bych ho neoblafl,“ směje se kouč.

Garanty jsou i Wenger, Ronaldo či Collina

Levý má slavné kolegy. Garanty projektu jsou totiž také trenéři Arséne Wenger a Ottmar Hitzfeld, nejlepší hráč současnosti Cristiano Ronaldo či bývalý rozhodčí Perluigi Collina. Systém fungoval již na EURO 2008 a nyní vyhodnocuje zápasy kvalifikace MS 2010. „Z důvodu zdokonalování funkčnosti systému i faktu, že klíčové boje o účast na MS český tým čekají v podzimní části kvalifikace, je systém na českém území představen až nyní,“ vysvětluje Petra Kaulitzová, zástupkyně Castrolu.

Výsledný Castrol Index ukazuje, jak je hráč mužstvu prospěšný. Z českého týmu je na tom zatím nejlépe záložník Radoslav Kováč s indexem 8,20 před stopery Davidem Rozehnalem (8,15) a Tomášem Ujfalušim (7,79). Naopak brankář Petr Čech je až na 12. místě s indexem 5,04, což mu stačí až na 44. příčku mezi všemi gólmany.

V Bratislavě by se poprvé v kvalifikaci mohl představit i Tomáš Rosický, který však po dlouhém zranění neodehrál za Arsenal ještě ani jeden soutěžní zápas. „Nehrál opravdu dlouho. Z vlastní hráčské a pak i trenérské zkušenosti však vím, že první, druhý zápas po takové pauze dokáže hráč zvládnout, problémy se pak mohou dostavit spíš později. Na to spoléhám a věřím, že by Tomáš opravdu mohl reprezentaci na Slovensku hodně pomoci,“ věří Levý.

Výsledky Castrol Indexu lze najít na oficiální stránce www.castrolfootball.com, v průběhu kvalifikace se každý měsíc aktualizují.

Reklama

Související témata: