Hlavní obsah

Maďarský fotbal letí vzhůru! Velkou zásluhu má na tom premiér Orbán, tvrdí český útočník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko. Kdysi fotbalová velmoc zapadla zkraje nového tisíciletí mezi trpaslíky. Teď vypadá, že nastoupila na správnou cestu za návratem mezi evropskou elitu. Finance, které do akademií prvoligových klubů pumpuje stát, se Maďarům očividně vracejí.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Dominik Szoboszlai se stal novou posilou Liverpoolu.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) - V nedělní přípravě v Budapešti se Čechům postaví tým složený z velké části z hráčů působících v nejlepších evropských ligách. V čele s útočníkem Dominikem Szoboszlaiem, kterého vykoupil v létě Liverpool z Lipska za 1,7 miliardy korun, a kapitánem Lipska Willi Orbanem.

„Stát dává do fotbalu obrovské částky, téměř každý klub má svoji akademii. Tamní kluby mají neuvěřitelné možnosti. Byla jen otázka řasu, kdy se maďarský fotbal zvedne. Jde neskutečně nahoru, tento trend bude pokračovat,“ myslí si útočník Opavy David Vaněček, který působil rok a půl v Puskás Akadémii a následně na jaře 2021 ve druholigovém Diósgyöri VTK.

Stěžejní idea, kterou se maďarský fotbal poslední roky řídí, je prostá. Za podpory státu a samotných klubů vychovat v akademiích co nejvíce špičkových fotbalistů. Nejlepší z nich nedržet v lize, ale naopak je prodat do zahraničí. Tam výkonnostně dál porostou, což se pozitivně odrazí na kvalitě národního mužstva. V loňské elitní skupině Ligy národů si připsalo dva skalpy Anglie a triumf na půdě Německa. A díky čtvrteční výhře v Srbsku už může pomalu slavit postup na Euro 2024.

„Že se dílo daří, ukazují adresy současných reprezentantů: Liverpool, Lipsko, Bournemouth, Hoffenheim, Freiburg,“ přitakává Vaněček s tím, že zásadní roli v rozběhnutém modelu hraje premiér Viktor Orbán. Šéf vlády fotbal dřív hrával, v roce 2005 založil úspěšnou Puskás Akadémii.

„Puskás Akadémia sídlí ve vesnici, kde se pan Orbán narodil. Prakticky za barákem si postavil nádherný areál. Že jde fotbal v Maďarsku takhle nahoru, je z velké míry jeho zásluha,“ myslí si 32letý útočník.

Podmínky v akademiích jsou úžasné. Ta v Orbánově klubu patří mezi nejlepší. „Nebojím se říct, že podmínky tam jsou srovnatelné s nejlepšími evropskými kluby. Areál má deset travnatých hřišť, z toho čtyři jsou vyhřívaná, posilovnu za stovky milionů korun. Jeho součástí je i vlastní nemocnice a pětihvězdičkový hotel. Neskutečný,“ rozplývá se Vaněček.

Během působení v Puskás Akadémii poznal, jak velkým příznivcem fotbalu je premiér Orbán. Když dorazí do areálu, vede dlouhé debaty s trenéry, zajímá se i o všechny mládežnické. Údajně zná jména všech hráčů od kategorie U16 výš.

„O fotbale ví hodně. Do kabiny nechodil, ale potkávali jsme ho každý měsíc minimálně dvakrát v tréninkovém areálu. Chodil si zahrát s kamarády nohejbal, je sportovně založený,“ dodává Vaněček.

Fotogalerie

Reklama

Související témata:
David Vaněček