Hlavní obsah

Matoušek o sebe začal víc pečovat. Dva roky jsem byl poloviční, říká reprezentační nováček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslel si, že jeho osobní vzkříšení v sezoně, v jejíž jarní části pomohl Bohemians k postupu do evropských pohárů po šestatřiceti letech, už nic netrumfne. A přece přišel nečekaný bonbonek. Fotbalový útočník Jan Matoušek dostal krátce po vydařených posledních měsících a velkém úspěchu klubu z Ďolíčku premiérovou pozvánku do seniorského národního týmu. „Všichni mi gratulovali. Dosty (Martin Dostál), který má na starosti pokladnu, mi psal, že to bude drahé,“ usmál se na srazu reprezentace, kterou v sobotu čeká kvalifikační zápas na Faerských ostrovech a pak přátelské utkání v Černé Hoře.

Nováček v reprezentaci Jan Matoušek. Pomohla mu speciální cvičení, změna herního stylu i nové prostředíVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Matoušek bude u toho. Dostane se na hřiště? Uvidí se, trenér Jaroslav Šilhavý má k dispozici prověřenější borce. Na druhou stranu může přispět elánem a nespoutaností. Sedí mu volnost. „Vyhovuje mi, že si mohu naběhnout, kam chci, a nemusím se řídit většími taktickými pokyny v útoku. Do obrany si je plnit musím, ale dopředu je to volnější. Přesně takhle jsem to hrál v Příbrami, teď to mám takhle pod panem Veselým na Bohemce," svěřil se pětadvacetiletý rodák z Příbrami.

Herní styl opírající se o rychlé ofenzivní hráče je jednou z příčin povedeného Matouškova jara. Ta hlavní leží v samotném hráči. Změnil své myšlení, začal o sebe víc pečovat. „Od mých zranění jsem zjistil, že na sobě musím jinak a víc pracovat, už v Liberci jsem to začal praktikovat a v Bohemce se mi to začalo vyplácet," vypíchl Matoušek.

„V Příbrami jsem dával góly, nic jsem pro sebe nedělal a myslel jsem si, že to takhle půjde furt. Zátěž přibývala a přibývala, v Jablonci se mi začala objevovat zranění. Asi dva roky jsem byl poloviční, v té době jsem si uvědomil, že musím dělat navíc," přiznal reprezentační nováček.

Antonín Barák chybí v nominaci fotbalové reprezentace. Jeho chování v týmu nebylo správné!Video: FAČR

Trápilo ho svalové zranění, které se mu v krátkém čase několikrát obnovilo. „Hlavně po tréninku jsem se začal protahovat a dělat různá cvičení, abych zraněním zabránil," popsal konkrétní změnu ve svém přístupu. Dva roky už se cítí fit.

Platil za velký talent, před pěti lety ho z Příbrami vykoupila za částku okolo pětatřiceti milionů korun Slavia. V ní strávil ale jen první půlrok, pak už jen různě hostoval. „Šel jsem do Slavie ve dvaceti. Bylo v plánu, že budu ještě rok v Příbrami, ale přišla zranění, tak jsem se přesunul do Slavie už na podzim. Pak jsem šel do zimní přípravy, která nebyla podle představ. Vrátil jsem se do Příbrami, kde jsem dal asi jedenáct gólů. Čekal jsem trochu, že se do přípravy podívám, ale nepodíval. Pak jsem šel hostovat do Jablonce, kde začala má zranění, a dá se říct, že jsem se z toho vyhrabal až teď," rekapituloval Matoušek.

Na jaře v Bohemians ze Slavie ještě hostoval, od té nové už bude kmenovým hráčem Klokanů. Může myslet na nové cíle. „Odmala jsem měl sny, ty platí. Cíle po téhle půl sezoně zase narostly, vidím, že to v sobě pořád mám. Jde jen o to, abych pořád pracoval a třeba časem něco přijde," pravil pokorně směrem k budoucnosti.

Tu nejbližší mu vyplní reprezentační sraz. „Obrovsky jsem se těšil, nervózní jsem taky trochu byl," vylíčil své dojmy před prvním tréninkem s Tomáše Součkem a spol.

Reklama