Hlavní obsah

Nebereme Kuvajt na lehkou váhu, ujišťuje mladý reprezentant, že podcenění v přípravě nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ošidný protivník čeká ve čtvrtek vpodvečer v Olomouci fotbalovou reprezentaci Česka. Ne snad, že by Kuvajt, aktuálně 142. tým žebříčku FIFA, měl být nepřekonatelným soupeřem. Právě naopak. Pět dnů před závěrečným vystoupením letošního roku v kvalifikaci o MS 2022 však svádí souboj s vyslancem asijského fotbalu k podcenění. „Nic takového se nestane," ujišťoval Michal Sadílek, český reprezentační záložník.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Michal Sadílek v dresu národního týmu

Článek

„Jde o mezinárodní utkání, které chceme zvládnout herně i výsledkově. Nebereme zápas na lehkou váhu. Chceme se naladit na souboj s Estonskem," ujišťoval dvaadvacetiletý záložník před bitvou s protivníkem, jehož kádr má podle renomovaného serveru transfermarkt.de hodnotu sedm milionů eur. Naproti tomu výběr trenéra Jaroslava Šilhavého je ohodnocen sumou 122,7 milionů eur. Ten rozdíl je tak dramatický, že otázka podcenění není zcestná.

„Musíme být maximální koncentrovaní. Jsou to velcí hračičkové. Snaží se hrát na jeden dva doteky, nebojí se jít individuálně přes více hráčů," upozorňoval Sadílek na ofenzivní hrozbu ze strany Kuvajtu.

Reprezentace přípravný zápas podle pravidel sehrát musela. A protože v Evropě nebyl volný protivník, sáhla po exotickém soupeři. Hráč patřící nizozemskému Twente Enschede nijak netají, že o exotickém sokovi až do srazu mnoho informací neměl. A spoluhráči zrovna tak. „Měli jsme velmi podrobnou analýzu, dokonce dvě. Nejprve jsme se jeden den připravovali na jejich defenzivu. V dalším rozboru zase na ofenzivu," vysvětloval Sadílek.

Největší síla je v útoku

„Z hlediska organizace hry Kuvajt není top soupeřem. Jejich největší síla je v ofenzivě. Proto si musíme dávat pozor na zbytečné ztráty balonů," nabádal Sadílek, který při posledním kvalifikačním souboji proti Bělorusku zaujal na pozici podhrotového útočníka.

„Soupeř hrál s větším rizikem, měli jsme možnost kvalitním napadáním získávat hodně míčů, z čehož jsme byli nebezpeční," lebedil si při vzpomínce na poslední reprezentační vystoupení, kdy byl prvně v soutěžním utkání národního týmu v základní sestavě. A vysloužil si chválu ze všech stran.

„Já to neřeším. Snažil jsem se odevzdat maximum. Stejně jako pokaždé, když jsem na trávníku. Bez ohledu na to, zda jde o základní sestavu nebo ne," usmál se Sadílek, který velmi pravděpodobně poprvé v životě nastoupí k utkání na Andrově stadionu.

Po odchodu do Nizozemska ještě ve věku náctiletého talentu se do Olomouce prvně podíval při utkání Česka proti Černé Hoře, kdy zůstal jen v roli náhradníka. Ve čtvrtek večer bude téměř jistě v základní sestavě. I proto, že se mu náramně daří v dresu nizozemského Enschede.

„Máme skvělou partu, na hřišti nám to klape. A tým má velkou kvalitu. Jsme na pozici, která zaručuje boj o pohárovou Evropu. A právě start v příštích ročníku některé z evropských soutěží je naším cílem," neskrýval Sadílek.

Reklama

Související témata: