Hlavní obsah

Pět let starou remízu s Chorvaty by Darida bral, výkon však musí být lepší než tehdy ve Francii

Glasgow/Praha

Jako jediný ze současné reprezentační sestavy byl přímým aktérem poslední vzájemné konfrontace s Chorvatskem. Dramatické a strhující. Před pěti lety na evropském šampionátu ve Francii prohrával tehdejší Vrbův tým s Vladimírem Daridou v sestavě s týmem kolem Modriče ještě jedenáct minut před koncem 0:2, nakonec však v St. Etienne vydřel remízu 2:2. Získaný bod tehdy na postup ze skupiny do vyřazovací fáze nestačil, v dnešním duelu v Glasgow by naopak nerozhodný výsledek znamenal téměř postupovou jistotu.

Vladimír Darida byl, jako jediný z českého týmu, u pět let staré remízy s ChorvatskemVideo: Sport.cz, UEFA

 
Článek

„Zopakovat stejný výsledek by špatné nebylo, ale naše hra musí být lepší než tehdy ve Francii," připomínal současný kapitán národního týmu Vladimír Darida, že s výkonem jako v St. Etienne by nejspíš český tým neměl na bodový zisk nárok.

„Kromě posledních deseti minut, kdy jsme Chorvaty zatlačili a nakonec vyrovnali, jsme tehdy nic neukázali. Teď ovšem máme v ofenzivě větší kvalitu. Ve formě je Tomáš Vaclík, stejně jako Patrik Schick, čehož musíme využít, dávat mu přihrávky do vápna a věřit, že bude střílet góly. Důležité je, že jsou to hráči právě na těchto postech," kvituje Darida, že forma přišla v pravý čas.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

A nic na tom nemění, že vzhledem k systému letošního šampionátu je český celek přece jen v jisté nevýhodě. Dva zápasy ve skupině totiž hraje na stadionech, kde jsou soupeři doma. Skotové v Hampden Parku, Angličané příští úterý ve Wembley.

„Je to tak nastavené a my se soustředíme hlavně na sebe a naše výkony. Možná to ale není zase tak špatné, že hrajeme vlastně dvakrát proti domácím. Přijde spousta lidí, budeme hrát před fanoušky a zažijeme pořádnou atmosféru," nemá Darida se zdánlivou nevýhodou problém.

Věří, že ani s Chorvaty by je český tým mít nemusel. "Musíme být ovšem kompaktní v defenzivě, ale také aktivní směrem dopředu. Hrát s míčem, nebát se vytvořit si šance. A přitom si třeba pomoci standardní situací, kterým se v přípravě věnujeme. Vždyť statistiky potvrzují, že v dnešním fotbale z nich padá třetina gólů," potvrzuje Darida, že recept na Chorvaty je nachystaný.

Foto: Andy Rain, Reuters

Chorvat Domagoj Vida během duelu s Anglií.

V dnešním podvečeru ho bude ovšem zapotřebí naplnit. Třeba prvním gólem, který bude pro další vývoj zápasu určitě důležitý.

„Samozřejmě že by byla výhoda, kdybychom ho dali my. Ovšem ani kdybychom inkasovali první, nic bychom nevzdali. Máme morálně silný tým a řadu zápasů už jsme dokázali otočit."

Reklama