Hlavní obsah

Poláci musí. Trumfem Čechů by měly být brejky. Nastoupí Kušej?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová reprezentace stojí před kvalifikačním finišem. Má jistotu, že pokud v pondělí v Olomouci porazí v závěrečném duelu skupiny Moldavsko, postoupí přímo na Euro 2024. Účast na šampionátu si však může zajistit už v pátek v Polsku. Cestu jí otevře výhra na Národním stadionu ve Varšavě a zároveň klopýtnutí Moldavska s Albánií. Jaká cesta vede ke splnění první podmínky?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jasir Asani z Albánie a Tomáš Čvančara během utkání kvalifikace ME 2024, Česko - Albánie, hrané 7. září 2023 v Praze.

Článek

Při sestavování taktického plánu na Poláky má trenér Jaroslav Šilhavý jednodušší pozici než obvykle. Karty jsou rozdány jasně: aby si domácí udrželi šanci na postup, musejí bezpodmínečně vyhrát.

Varšava (od našeho zpravodaje) - Pro Polsko je páteční zápas poslední ve skupině, další šanci už nedostane. Logicky tedy vsadí všechno na útok. Nový trenér Michal Probierz nasadí s vysokou pravděpodobností co nejvyšší počet kreativních, ofenzivních hráčů v čele s uzdraveným kanonýrem Robertem Lewandowským.

Pro české mužstvo se tedy nabízí varianta poctivé defenzívy a rychlých protiútoků. „Předzápasová matematika vybízí k modelu bránění a chození do brejků. Tohle sice není můj šálek kávy, ale mohlo by to vést k úspěchu,“ říká trenér Josef Csaplár, který v roce 2006 dovedl Plock k triumfu v Polském poháru.

„Na druhou stranu, tady je každá rada drahá. V české sestavě je obrovský průtok hráčů, pravá ruka neví, co dělá druhá. Navíc situace kolem týmu je negativní. Od všech aktérů, média nevyjímaje,“ dodává Csaplár.

Vzhledem k nabízejícímu se modelu s poctivou defenzivou a rychlými kontry se dá očekávat nasazení čtyř obránců a tří středních záložníků (Provod, Souček, Sadílek). Pro ofenzivní fázi pak využití rychlostních typů. Tento parametr splňují Václav Černý (s ním se do základní sestavy počítá) a Václav Kušej. Šikula z Mladé Boleslavi by si mohl ve Varšavě odbýt reprezentační premiéru. Právě on je pro brejky nejvhodnější, je totiž navíc i přímočarý.

„Sestavu pochopitelně neprozradím. Máme v ní skoro jasno, i to, kdo bude stát v brance. Jen zvažujeme dvě pozice v poli,“ řekl Šilhavý den před utkáním.

Sázka na Kušeje, byť má nulové zkušenosti v A-týmu, by mohla vyjít. Je dostatečně sebevědomý, aby duel před 60 tisíci diváků ustál, v klubu potvrzuje dlouhodobě stabilní formu. Může být českým trumfem, díky kterému Souček a spol. využijí první postupový mečbol a ušetří si nervy v kvalifikační derniéře proti Moldavsku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.