Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Změna měla přijít dřív. Při vší úctě a respektu k Šilhavému, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v úterý odpoledne bude jasno, zda u fotbalového národního týmu zůstane trenér Jaroslav Šilhavý. „Co se týče změny, tak při vší úctě a respektu k jeho osobě, měla přijít dřív,“ říká v pořadu Přímák na Sport.cz expert a bývalý reprezentant Jan Rajnoch.

Přímák s Janem RajnochemVideo: Sport.cz

 
Článek

„Jaroslav Šilhavý je výborný trenér, který dosáhl skvělých úspěchů na klubové i reprezentační scéně. Už po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa i sestupu v Lize národů se mi ale zdálo, že je to takové vyčpělé, že ztrácí autoritu a tým se neposouvá. Nejen jako fanouškovi mi tohle začalo vadit. Hráči se neposouvali, nominace byly stejné,“ komentuje Rajnoch poslední měsíce.

Na druhou stranu zdůrazňuje, že nepříliš dobré výkony reprezentace logicky nejdou pouze za trenérem. „Nechci kritizovat jen jeho, pořád je tam tým a hráči Šilhavému moc nepomohli,“ říká v souvislosti s nedělní hubenou výhrou 1:0 nad Faerskými ostrovy a čtvrteční prohře 0:3 v Albánii v rámci kvalifikace na EURO 2024.

Jak bylo zmíněno, změnu na trenérském postu by si dokázal představit už před několika týdny, měsíci. Klidně ještě před startem kvalifikace na evropský šampionát, který v příštím roce uspořádá Německo.

Trenér měl podporu od kabiny. Tomáš Souček tu penaltu nedával pro mě, ale pro tým, zdůrazňuje Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

„Měli jsme se začít ubírat jinou cestou. Problém je hlubší, není to jen o trenérovi a kouči A-týmu. Jde o odraz celého českého fotbalu. Je nějaký nastavený cíl, teď postup na EURO, ale musíme se kouknout na cestu, která kromě prvních deseti minut s Polskem není dobrá,“ upozorňuje Rajnoch na matné výkony národního týmu.

„Tlak na jeho Šilhavého je velký, trenér už se mi zdá nějaký ten pátek vyčerpaný. Opakuji, se vším respektem k jeho osobě. Není pro nikoho jednoduché pozici uvolnit, ale ve fotbale to tak je. Nedaří se, musí se něco změnit a nejjednodušší je vždy změna trenéra. Navíc dost často mívá kladné účinky,“ nastiňuje Rajnoch, jaké by momentálně bylo dle něj nejlepší řešení.

Výkonný výbor oznámil už po čtvrtečním duelu v Albánii, že se sejde v tomto týdnu. Termín byl stanoven na úterý 17. října, podle FAČR se s ohledem na nutnou prezenční účast všech členů VV jedná o nejdřívější možné datum.

Podle Rajnocha však oznámení, že se výbor sejde v dalším týdnu, celé situaci nepřidalo. „To přeci není dobré pro trenéra ani celý tým. Neříkám však, že je věc špatně komunikovaná, tlak na předsedu Petra Fouska je obrovský, lidé chtějí vidět řešení. Reprezentace je mužstvo složené z nejlepších hráčů u nás. Ať přijde jakýkoliv trenér, a že jich u nás máme dobrých dost, tak by nebyl problém za dva dny kluky připravit. Jde o to je namotivovat a vlít do nich novou krev,“ nastiňuje Rajnoch, že kdyby to šlo, mohla změna přijít už před nedělním střetnutím s Faerskými ostrovy.

Úleva, potřebovali jsme to prostřelit, oddychl si Tomáš Souček. Doufám, že jsem to protrhl i na listopadVideo: Sport.cz

I přes nepřesvědčivé výkony není pozice v tabulce ani náhodou mizerná, jak se může zdát. Stačí v závěrečném klání skupiny porazit doma Moldavsko a Češi jsou na Euru. Body z utkání v Polsku mohou jen pomoci.

„Situace není vůbec špatná. Bohužel, nahrávají nám hlavě šťastné okolnosti jako remíza Polska s Moldavskem. Teď máme postup ve svých rukách. Když se ale budeme bavit obecně, víme, že stav ideální není,“ komentuje Rajnoch.

V uplynulém reprezentačním srazu ho zarazilo mimo jiné pojetí české hry. „Absolutně špatné, nastavení hráčů nebylo optimální. V historii nás zdobilo to, že technické nedokonalosti zvládáme bojovností a týmovým duchem. To mi teď chybí,“ podotýká.

Reklama