Hlavní obsah

Rána pro reprezentaci. Nedvěd odmítl působit u národního týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Potíž pro národní tým. Pavel Nedvěd, s nímž se počítalo na pozici sportovního manažera fotbalové reprezentace, nabídku předsedy FAČR Petra Fouska odmítl. Nejmenovaný člen výkonného výboru přitom Sport.cz sdělil, že jak samotný výbor, tak kandidát na pozici trenéra Ivan Hašek ještě ve středu ráno o Nedvědovi vůbec nepochybovali. Původní plán pro čtvrteční volbu kouče reprezentace tak dostává zásadní trhlinu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Pavel Nedvěd na archivním snímku během exhibičního utkání s Karlem Brücknerem a v rámci oslavy 100 let Sigmy Olomouc.

Článek
Jak to podle vás ve čtvrtek dopadne?
Vedení FAČR zvolí jako kouče reprezentace Ivana Haška.
11 %
Ivan Hašek by byl u funkcionářů průchozí, ale sám to vzdá. Vedení FAČR bude zaskočeno, nastane chaos, volby nebudou.
9,1 %
Vedení FAČR ve čtvrtek rozhodne, že nezvolí nikoho s tím, že pro příchod Ivana Haška je třeba vše lépe připravit.
2,9 %
Protihaškovské křídlo využije situaci. Začne se mluvit o úplně jiné trenérské alternativě. I o cizinci. Volby ale hned tak nebudou.
2,1 %
Jedna či druhá strana se bleskově vytasí s jiným jménem, a to bude zvoleno.
2,5 %
Nevím a je to vlastně jedno, už tak je to celé ostuda a již teď je jasné, že na ME to bude český propadák.
72,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6828 čtenářů.

Někdejší kapitán národního mužstva a držitel Zlatého míče z roku 2003  Nedvěd si po mnoha letech mimo republiku není jist, zda by v této chvíli mohl českému fotbalu pomoci. Bývalý dlouholetý člen vedení Juventusu Turín to uvedl ve vyjádření zaslaném ČTK.

„Rád bych se vyjádřil k nabídce na funkci generálního manažera fotbalové reprezentace ČR, kterou jsem dostal od předsedy FAČR Petra Fouska a člena výkonného výboru pana Šádka. Předem musím konstatovat, že si té nabídky i jejich podmínek vážím, a že jsem to velmi důkladně zvažoval. Stejně tak si vážím přístupu FAČR během jednání. Bohužel jsem se po zralém uvážení a mnoha konzultacích rozhodl, že ji nemohu přijmout,“ uvedl Nedvěd.

„Po mnoha letech mimo republiku si nejsem jist, zda bych v této chvíli mohl českému fotbalu pomoci. A to tím spíše, že vzhledem k mým stále častým nezbytným pobytům v zahraničí nejsem ještě trvale v České republice,“ doplnil bývalý záložník, který za reprezentaci odehrál 91 utkání a dal v nich 18 branek.

Nedvěd od roku 1996 hrával v Itálii, nejprve za Lazio Řím a poté za Juventus, v jehož dresu po sezoně 2008/09 ukončil kariéru. Nejlepší český sportovec roku 2003 se od října 2010 podílel na chodu turínského klubu jako člen vedení, o pět let později byl jmenován viceprezidentem. Předloni v listopadu ve funkci skončil.

Nabídku od FAČR odmítl pouhý den před mimořádným zasedáním výkonného výboru, na němž má být rozhodnuto o příštím trenérovi reprezentace, ji odmítl. Nic příjemného… Scénář, v němž měl Nedvěd chod národního mužstva zastřešovat z pozice sportovního manažera, se tedy stává nereálným. Ačkoliv téměř všichni měli za to, že nejlepší fotbalista planety za rok 2003 bude roli sportovního manažera zastávat.

Výkonný výbor FAČR bude ale ve čtvrtek i tak zasedat a s největší pravděpodobností zvolí, kdo český výběr povede příští rok na mistrovství Evropy v Německu. Ve 12.30 je ohlášena tisková konference, kde by měly být oznámeny výsledky.

Vedení FGAČR by se mělo řídit i informacemi, které dostane od pětičlenné pracovní skupiny. Tu společně s předsedou FAČR Petrem Fouskem tvoří místopředsedové Jiří Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru za profesionální fotbal Adolf Šádek a technický ředitel Erich Brabec.

Kandidátem na pozici hlavního kouče po Jaroslavu Šilhavém zůstává i nadále Ivan Hašek, společně s ním by u reprezentace mohli coby asistenti působit současný trenér Bohemians Jaroslav Veselý, jenž se s Haškem dobře zná z dřívějška, a asistent pražské Slavie Jaroslav Köstl. Nebo bude vše jinak?

Nový reprezentační trenér mohl být znám už před polovinou prosince. Kvůli vysokému počtu omluvenek od členů výkonného výboru se však mimořádné jednání na poslední chvíli zrušilo a přesunulo se na leden. Pětičlenná skupina ve čtvrtek podle všeho předloží výboru návrh na schválení Haška a jeho asistentů. Těmi by se měli stát nynější kouč Bohemians 1905 Veselý a slávistický asistent Köstl.

Hašek už národní tým dočasně vedl v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň předsedou svazu. Po dvou letech na post ve vedení rezignoval a vrátil se k trénování. Šedesátiletý bývalý kapitán národního mužstva od té doby působil v arabských zemích. Naposledy trénoval libanonskou reprezentaci, u níž předloni v březnu skončil.

Reklama