Hlavní obsah

Úkoly pro nového trenéra reprezentace. Čeká ho jedna zásadní věc, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se nové časy. Česká reprezentace po pětileté éře Jaroslava Šilhavého, jenž v pondělí rezignoval, vyhlíží nástup nového trenéra. Bude ho vybírat skupina kolem šéfa fotbalové asociace Petra Fouska, jasno má být zkraje příštího roku. Jaké úkoly čekají na kouče, jenž povede Česko na letním EURO? I o tom se mluvilo v pořadu Přímák na Sportu.cz s trenérem Františkem Strakou.

Úkoly pro nového trenéra reprezentace. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Tým kolem kapitána Tomáše Součka v pondělí oslavil postup na mistrovství Evropy, ovšem po demisi Jaroslava Šilhavého je bez trenéra. Na Strahově už začali hledat náhradu. „Ať to bude kdokoliv, ze všeho nejdřív ho čeká jedna zásadní věc: musí udělat analýzu kvalifikace a všech zápasů,“ zdůraznil Straka.

„Mančaftu chyběla stabilita. Je potřeba, aby nový trenér postavil osu a k ní poskládal další dílky puzzle, aby v sestavě všechno sedělo. Když jsme hráli kvalifikaci na mistrovství světa 1990 proti Portugalsku či Švýcarsku, opírali jsme se o osu z hráčů, kteří vévodili našemu fotbalu. Osa se pak doplnila o hráče, kteří typologicky a kvalitativně patřili do týmu,“ vzpomínal Straka, čtvrtfinalista zmíněného šampionátu v Itálii.

Šilhavého nástupce bude muset řešit i choulostivé personální otázky. Například kauzu kolem záložníka Antonína Baráka, jenž kvůli údajnému nevhodnému chování v týmu hrál za reprezentaci naposledy v březnu. A taky následky aféry Jakuba Brabce, Vladimíra Coufala a Jana Kuchty, kteří dva dny před rozhodujícím zápasem kvalifikace s Moldavskem (3:0) v Olomouci vyrazili na diskotéku a z reprezentace byli vyřazeni.

„U kauzy Barák se mi nelíbilo, jak se to pralo na veřejnosti. Tyhle věci se stávají nejen v Česku, ale i v zahraničí. Ale když se něco takového přihodí, nemůže to jít ven. Tohle jsou interní záležitosti,“ poznamenal Straka. „A když se stane exces, musí se z toho vyvodit důsledky jako v případě Brabce, Coufala a Kuchty.“

Jak má nový trenér začít? „Základ je navázat dialog. Když jsem sledoval Juliana Nagelsmanna po jeho zářijovém nástupu k německému nároďáku, nejdřív hledal právě osobní kontakty s hráči. Podle toho poznáte, jak to ve vztahu k reprezentaci cítí a jak se chovají,“ popsal Straka.

„Teď máme před sebou EURO a všichni budou natěšení. Nikdo ale nemůže usnout: včetně těch, kteří si myslí, že mají nominaci jistou. Ani útočník Chorý, který proti Moldavsku vstřelil gól hned v prvním zápase za reprezentaci,“ vykládal Straka. „Všechno rozhodne až jaro, kdy se hráči musejí novému trenérovi ukázat. A on by měl objezdit a vidět, co se dá. U toho všechno začíná a končí.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.