Hlavní obsah

Reakce klubů na pařbu v Olomouci. Největší újma je finanční, tvrdí expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden trest už za sobotní mejdan na diskotéce schytali. Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta byli před rozhodujícím zápasem kvalifikace na EURO vyřazeni z kádru národního týmu. A dál? Jak se mají k úletu z reprezentačního srazu postavit jejich kluby? I o tom byla řeč v pořadu Přímák na Sportu.cz, jehož hostem byl trenér František Straka.

Jak se kluby mají postavit k alkoholové aféře v reprezentaci? Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Ten skandál zacloumal fotbalovým Českem. Tři zkušení reprezentanti dva dny před epilogem evropské kvalifikace s Moldavskem (3:0) vyrazili v Olomouci na diskotéku. Ještě před zápasem museli kvůli porušení týmových pravidel odjet domů a jejich další budoucnost v národním týmu má rozseknout nový trenér.

„Byla to událost, která se řešila i v britských médiích. Zahlédl jsem například poznámky ve stylu: je dobře, že Coufal proti Moldavsku nehrál, aspoň bude čerstvý na další ligový zápas,“ pousmál se Straka, než začal mluvit o potenciálních reakcích klubů.

Pro připomenutí: Brabec patří řeckému Arisu Soluň, Coufal hraje ve West Hamu a Kuchta je doma ve Spartě. „Od klubů musí přijít tresty, aby si hráči uvědomili, co udělali,“ zdůraznil Straka. „Vždycky podepisujete reglement klubu: v případě, že mu uškodíte, jsou tam nastavená jasná pravidla včetně peněžních pokut.“

Straka mluvil z vlastní zkušenosti. „Já to podepisoval už v Mönchengladbachu,“ připomněl svoji první bundesligovou štaci, kam přišel v roce 1988 ze Sparty. „Věděl jsem, že když budu mluvit o klubu špatně nebo se špatně chovat, přijdou sankce. Myslím, že takhle to mají všude.“

A konkrétní tresty? „Největší újma je finanční, byť se dnešní hráči pohybují v jiných relacích než my tenkrát. Ovšem ve finále nejde o to, jestli dostanete pokutu deset či sto tisíc nebo třeba půl milionu. Jde o to, že škodíte klubu,“ vykládal Straka se svým obvyklým zápalem v hlase.

„Jako hráč jste majetkem klubu, který má zájem na tom, abyste hrál. Proto vás kupovali a proto máte smlouvu. Kluby zajímá jediná věc: aby kluci přijeli z reprezentačního srazu a odvedli dobrou práci,“ popsal Straka. „Pak se třeba přimhouří oči a řekne se: O. k., stalo se. Od klubu možná přijde pokuta, ale nemyslím si, že by ti kluci neměli hrát.“

Reklama