Hlavní obsah

Rusové zaútočili na Poláky: Chcete využít příležitosti ve svůj prospěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostré reakce z Moskvy se dočkali představitelé polského fotbalového svazu, jejichž reprezentačního týmu se ruská agrese na Ukrajině bezprostředně dotýká. Už 24. března má červenobílá družina včetně kanonýra Roberta Lewandowského nastoupit v ruském hlavním městě k semifinálovému střetnutí play off o postup na mistrovství světa proti tamní sborné.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Kanonýr Robert Lewandowski i celá polská fotbalová reprezentace by měla v play off MS hrát v Rusku. Po ruské agresi ale není jasné, jak se k celé věci postaví UEFA.

Článek

„Chcete využít příležitosti ve svůj prospěch," reagoval jeden z mužů ve vedení ruského fotbalu Michail Gerškovič na dopis, který vedení polského fotbalu poslalo na FIFA.

Píše v něm, že jeho úkolem je poskytnout fotbalistům své země optimální podmínky pro přípravu a výkony v mezinárodních utkáních a že současná situace se netýká jen Polska, ale také Švédska a České republiky. I národní týmy těchto zemí by mohly být potencionálním soupeřem ruské reprezentace v baráži.

„FIFA je mocná organizace, která takovému požadavku ani nebude věnovat pozornost. Polský fotbalový svaz hledá příležitost, jak porušit pravidla a pomoci si. Ví, že v Rusku to bude pro její reprezentaci těžší, než by tomu bylo na neutrální půdě," reagovalo vedení ruské asociace.

„Pokračujeme v přípravách na zápas s Polskem, který se bude hrát 24. března na stadionu moskevského Dinama. Ke stěhování není důvod," cituje Gerškoviče zasedajícího ve Výkonném výboru Ruského fotbalového svazu ria.ru. „FIFA byla po mistrovství světa 2018 potěšena konáním šampionátu v Rusku."

Prezident polského fotbalového svazu Cezary Kulesza prohlásil, že od FIFA nedostal žádné informace o změně místa konání semifinále play off, a proto se reprezentace logisticky připravuje na cestu do Moskvy.

„Pravdou je, že když nepoletíme do Ruska na play off, poletí tam někdo jiný a my budeme potrestáni tím, že budeme vyřazení z bojů o účast na mistrovství světa. Nemáme žádný vliv na to, jak rozhodne světová federace," uvedl Kulesza.

Bývalý prezident Polského fotbalového svazu a viceprezident UEFA Zbigniew Boniek sdělil, že napsal prezidentovi UEFA. „Myslím, že UEFA zareaguje během jednoho nebo dvou dnů a prezident Čeferin svolá výkonný výbor," řekl polským médiím.

Jeho slova se potvrdila - vedení evropského fotbalu se sejde v pátek, aby se situací zabývalo a případně rozhodlo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.