Hlavní obsah

Jet do Ruska? Pro Švédy nemyslitelné, Češi sledují vývoj. Petrohrad přijde o finále Ligy mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Také sportovní svět reaguje na útok Ruska vůči Ukrajině. Pro švédské fotbalisty, kteří se v play off o mistrovství světa utkají v březnu s Čechy, je v případě postupu nemyslitelné, že by hráli v Rusku. Fotbalová asociace ČR (FAČR) hodlá svůj postup koordinovat podle vývoje situace. Šéf Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) Aleksander Čeferin svolal kvůli ruskému útoku na Ukrajinu na pátek zasedání výkonného výboru. Petrohrad téměř jistě přijde o pořádání finále Ligy mistrů.

Foto: FAČR

Český tým před zápasem s Estonskem v Praze na Letné.

Článek

Seveřané se vyjádřili jasně. Do Ruska rozhodně nepojedeme, pokud bychom na něj ve finále baráže měli narazit.

Češi jsou ve stejné situaci, jejich vyjádření je ovšem mnohem obezřetnější.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace MS 2022.

"Situace se v poslední době dramaticky a každou hodinou vyvíjí. Organizátorem baráže o postup na mistrovství světa je UEFA, která už avizovala, že se tématem intenzivně zabývá například ve vztahu k finále Ligy mistrů," poukazuje Petr Fousek, předseda FAČR.

"Intenzivně vnímáme situaci s ohledem na náš případný zápas v Rusku a jsme v tomto směru v každodenním kontaktu s UEFA. Jsme také v kontaktu s národními asociacemi, kterých se to týká. Podle vývoje budeme koordinovat další postup," dodává Fousek.

Severský soupeř národního týmu v baráži je razantnější. "Švédský fotbal je zděšen tím, co nyní vidíme na Ukrajině. Situace je mimořádně vážná a jediné, v co můžeme doufat, je, že tato nespravedlivá invaze co nejdříve skončí. Naše myšlenky jsou se všemi postiženými na Ukrajině," avizuje švédská asociace na svém oficiálním webu.

"Vnímáme zpravodajství, rady a doporučení úřadů a zástupců vlády. SvFF také čeká na pokyny od mezinárodních federací, UEFA a FIFA, jak bude řešena účast Ruska v mezinárodních soutěžích," pokračuje ve svém vyjádření.

"Naše vlastní hodnocení však je, že za současné situace nebude možné sehrát případný barážový zápas o postup na mistrovství světa proti Rusku 29. března v Moskvě," zdůrazňují Švédové.

Také polský svaz PZPN dal najevo, že za současné situace si utkání v Rusku nedovede představit.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin svolal kvůli eskalaci konfliktu na Ukrajině na páteční dopoledne mimořádné zasedání výkonného výboru. Má zhodnotit situaci a "přijmout všechna nezbytná rozhodnutí". Rusko podle médií přijde o finále Ligy mistrů, které se má odehrát 28. května v Petrohradu. Třeba agentura AP považuje odebrání pořadatelství ruskému městu za jisté.

"Situaci řešíme s maximální vážností a naléhavostí, rozhodnutí přijme výkonný výbor UEFA a v pátek je zveřejní," sdělila UEFA v prohlášení. "UEFA sdílí vážné obavy mezinárodního společenství a vývoj bezpečnostní situace v Evropě a pokračující ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu ostře odsuzuje."

Reklama