Hlavní obsah

Staněk a Král vypadli z nominace. Nahradí je Kovář s Masopustem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ke dvěma vynuceným změnám musel sáhnout realizační tým české fotbalové reprezentace. Kvůli zranění z víkendových zápasů vypadli z nominace na kvalifikační utkání o EURO 2024 v Albánii a doma s Faerskými ostrovy brankář Plzně Jindřich Staněk a záložník Unionu Berlín Alex Král. Nahradí je gólman Leverkusenu Matěj Kovář a univerzál ze Slavie Lukáš Masopust.

Foto: Martin Malý/SK Slavia Praha

Slávista Lukáš Masopust oslavuje gól proti Servette Ženeva.

Článek

Staněk se v neděli srazil s jabloneckým útočníkem Václavem Drchalem a byl odvezen do nemocnice. Je v pořádku, ale k reprezentaci se logicky nepřipojí. Král pak nedohrál sobotní zápas v Dortmundu. „V první řadě musím za celou reprezentaci popřát Jindřichu Staňkovi a Alexi Královi brzké uzdravení,“ říká manažer reprezentace Tomáš Pešír.

Staňka nahradí Matěj Kovář z Leverkusenu, který byl v nominaci už v září 2021, kdy zaujal dodatečně místo zraněného Tomáše Vaclíka před přípravným zápasem proti Ukrajině. Na premiérový start však čeká.

„O svém talentu přesvědčil už v minulém ročníku, kdy pomohl Spartě k mistrovskému titulu, a vysloužil si tak přestup do Leverkusenu,“ vysvětluje Pešír.

Místo středopolaře Krále pak byl povolán zkušený Lukáš Masopust z pražské Slavie. Rozhodně se třeba nabízelo i jméno plzeňského Lukáše Kalvacha, který hraje v posledních týdnech ve výborné formě.

„Co se týče středové řady, zvažovali jsme několik možností. Třeba s Kalvachem jsme počítat nemohli, protože ho po nedělním zápase schvátila viróza. Trenéři se rozhodli pro Lukáše Masopusta, který je zkušený a divoké prostředí v Albánii ho určitě nerozhází. Navíc může nastoupit hned na několika postech v záloze i obraně,“ vysvětluje Pešír.

Král má na kontě za seniorskou reprezentaci 37 startů a v poslední době často patřil do základní sestavy, byť například po domácím duelu s Albánií byl terčem ostré kritiky. Třicetiletý Masopust může hrát na více postech, v národním A-týmu zaznamenal zatím 32 zápasů a dva góly.

Češi hrají ve čtvrtek na horké albánské půdě, v kvalifikační skupině jde o jeden z klíčových zápasů v cestě na EURO 2024 v Německu. V neděli se pak Češi představí doma, kdy v Plzni přivítají Faerské ostrovy.

Reklama