Hlavní obsah

Cítím v týmu nadrženost jít na hřiště, říká Köstl. Na první sraz se těšil, říkal o něm manželce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvil jen pár minut, když se pražským hotelem, ve kterém je ubytována fotbalová reprezentace, spustilo hlasité houkání, pravděpodobně požární alarm. „Snad dobré znamení,“ zavtipkoval pohotově asistent v novém realizačním týmu Jaroslav Köstl. Rozhodit se ale nenechal. Popisoval pocity z prvního dne srazu i to, jak by se mělo národní mužstvo (nejen) v přátelských utkáních v Norsku a doma s Arménií prezentovat.

Fotbalová reprezentace se sešla poprvé pod trenérem Haškem. Jak bude mít nový realizační tým rozdělené kompetence? Video: Sport.cz

 
Článek

Těšil jste se na premiérový sraz v nové roli?

Strašně. Tři dny zpátky jsem manželce říkal, že už chci na trávník. Od ledna jsme byli zavalení jinou prací nebo cestováním a hřiště vám prostě chybí. Těším se, že na to hned vlítneme, rád zase uvidím všechny kluky. Osobní kontakt přímo v týmu je strašně důležitý. Jsem rád, že jsem tady a mohu s reprezentací pracovat.

Nováčci tradičně mívají různé vstupní rituály. Čeká to i trenéry?

Ještě nám nikdo nic neříkal, ale je možné, že na něco dojde. Zatím jsem to nezjišťoval. (úsměv)

Máte už k dispozici kompletní kádr?

Zatím ne, ještě cestují Antonín Barák s Adamem Gabrielem. Ostatní už měli oběd, čekají nás další aktivity. Důležité je, že po zdravotní stránce jsou všichni v pořádku. Čekali jsme na vývoj situace u Michala Sadílka, ale tým je kompletní bez žádné omluvenky.

Můžete nastínit, jak bude vypadat příprava?

Pondělí je specifické, hodně kluků v neděli hrálo soutěžní zápas. Kádr rozdělíme na skupiny. Šest sedm kluků půjde hned odpoledne na hřiště, zbytek se zapojí s kondičním trenérem do regenerace a budou se dávat dohromady. Na úterní trénink už půjde kompletní tým. Musíme brát v úvahu specifika mikrocyklu a jít hned do taktických věcí. Máme dvě jednotky v Praze a jednu v Norsku, v pátek zápas. Času moc není. Co půjde, uděláme v Česku. Kluci jsou chápaví, vnímání mají na vysoké úrovni. Samozřejmě nám pomohou videorozbory a analýzy.

Je jasné, že někomu musíte přizpůsobit program, hodně se mluví o náročném období Sparty, Slavie nebo Plzně.

Chtěl bych všem hlavně pogratulovat, udělali v Evropě skvělé jméno českému fotbalu. Podobné výsledky nejsou samozřejmost, před Plzní smekám klobouk za historický milník v podobě postupu do čtvrtfinále Evropské ligy. Ale zpět k otázce. S kluby jsme samozřejmě v kontaktu. Víme o datech z tréninků i zápasů a věřím, že vše bude v pořádku. Ptal jsem se kluků, jak jsou na tom, a cítí nadrženost jít na hřiště. A my nejsme blázni. Víme, v jaké fázi sezony se nacházíme, co mají fotbalisté za sebou, musíme zátěž dávkovat postupně. Zohledňujeme datovou i lidskou formu.

Nový trenér poprvé doma

Premiéru před českými fanoušky si nový reprezentační kouč Ivan Hašek odbude 26. března v epet ARENĚ. Utkání na stadionu pražské Sparty má výkop ve 20:00, vstupenky se dají pořídit od 350 korun.

Reprezentace v poslední době střídala systém se třemi a čtyřmi obránci. Máte už jasno, jakou cestou se vydáte?

Máme a budeme formace střídat.

Nový realizační tým, mnoho nováčků. Berete jako výhodu, že český tým bude nečitelný?

Hodně jsme o tom s kolegy diskutovali a musím říct, že pohled na fotbal máme podobný. Hlavně chceme uspět, to je základ. Nikdo nás nebude hodnotit podle tréninků, rozhodují výsledky. Musíme v mančaftu vytvořit pracovitou atmosféru. Styl hry bychom chtěli držet stejný a ano, možná je výhoda být nečitelný v rozestavení. Přece jen víme, jak sháníme informace my.

Hráči už také vědí, co je čeká?

Od ledna jsme byli s většinou v pravidelném kontaktu, znají naše představy o hře i pravidlech v kabině. Bude ještě mimo jiné velký společný mítink. Sami dobře znáte hlavního trenéra Ivana Haška a víte, že si na pravidla hodně potrpí.

Jak jste si vlastně rozdělili kompetence?

Řešíme vše týmově. Ivan je hlava štábu, veškeré podněty se shlukují u něj. Jen přímo na tréninku budeme s druhým asistentem Jardou Veselým výraznější. Ivan bude supervisor a zasáhne svými podněty.

Velký rozdíl oproti práci ve Slavii?

Ne nijak zásadně, jen u reprezentace není tolik tréninků. Přípravu děláme na pět šest jednotek v průběhu srazu. Jinak vše zůstává podobné, také tady řešíme vše v kooperaci s ostatními trenéry jako jeden tým.

Máte představu, kolik zápasů jste od lednové nominace do funkce viděl?

Opravdu hodně, spočítané je ale nemám. Byli jsme na soustředění elitní trojky, navštívili jsme kemp v Hamburku, kde budeme během Eura. Zavítali jsme za hráči do Anglie, Německa nebo Holandska. Pak začala česká liga, evropské poháry. Jak říkám, máme za sebou perné měsíce intenzivní práce.

Reklama